Warto włączyć do diety
Płatki owsiane to smaczna oraz bardzo pożywna przekąska dostarczająca mnóstwo składników pokarmowych, które zapewniają przypływ sił i energii. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy, wzbogacając owsiankę rozmaitymi dodatkami. Co warto do niej dorzucić?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Orzechy włoskie
Jeśli chcesz nadać owsiance przyjemnej chrupkości, dodaj do niej trochę orzechów włoskich. To bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in. obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL (jak dowiedli naukowcy, wystarczy jeść dziennie cztery orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom). Dostarczają też solidnej dawki przeciwutleniaczy, chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Owoce camu camu
Mało popularny w Polsce produkt, ale na pewno zasługujący na uwagę. Przypominające jagody owoce niewielkiego drzewa rosnącego wyłącznie w lasach deszczowych dorzecza Amazonki dostarczają kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ze względu na bardzo kwaśny smak camu camu spożywa się zwykle w postaci sproszkowanej i w takiej formie możemy je kupić także w naszym kraju. Łyżeczkę produktu (5 g to zalecana dzienna dawka) warto dosypać do porannej owsianki.
Daktyle
"Garść daktyli dziennie czyni człowieka zdrowym i długowiecznym" – mawiają mieszkańcy krajów arabskich i nie ma w tym wiele przesady. Owoce daktylowca są skarbnicą żelaza, potasu, witamin z grupy B, salicylanów (związków organicznych o działaniu zbliżonym do aspiryny), tryptofanu (aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej „hormonem szczęścia”) oraz łatwo przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia. Dlatego warto dorzucać daktyle do owsianki.
Nasiona chia
Nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali, uprawianej już przez Azteków w czasach prekolumbijskich, to bardzo wartościowy dodatek do owsianki. Chia dostarcza solidnej dawki witamin (E, B1, B3), minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu skutecznie poprawia pamięć i koncentrację.
Ekspandowany amarantus
Prażone ziarna amarantusa, jednej z najstarszych roślin uprawnych świata, charakteryzują się lekko orzechowym aromatem, dzięki czemu wzbogacą smak owsianki. Dodadzą jej również wartości odżywczych, ponieważ odznaczają się wysoką zawartością białka, błonnika, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia oraz witamin (m.in. z grupy B, A, C, E). Amarantus jest też bogatym źródłem cennego skwalenu, czyli silnego antyoksydantu.
Liofilizowane truskawki
W wyniku liofilizacji z owoców zostaje usunięta woda, ale nie tracą one oryginalnego aromatu, naturalnych wartości mineralnych oraz witamin. Tak przetworzone truskawki smakują niemal identycznie jak świeże. Wystarczy na chwilę namoczyć je w wodzie i dodać do owsianki. Zawarte w owocach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii.
Nierafinowany olej kokosowy
Chcesz, by owsianka nabrała egzotycznego smaku i aromatu? Wzbogać ją nierafinowanym olejem kokosowym. Nieoczyszczony i tłoczony na zimno przy użyciu tradycyjnych metod produkt nie tylko dostarcza więcej walorów smakowych niż olej rafinowany, ale zawiera też silniejsze stężenie korzystnych dla zdrowia substancji, zwłaszcza kwasów tłuszczowych, wspomagających pracę systemu immunologicznego i układu krążenia, a także korzystnie wpływających na mózg.
Suszone śliwki
Bardzo wartościowy dodatek do owsianki. Suszone śliwki dostarczają dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika zwiększającego objętość w żołądku, wywołującego uczucie sytości i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Tak przetworzone owoce zawierają pięć razy więcej witaminy A niż w świeże. Ze względu na wysoką zawartość potasu są zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie.
Cynamon
Owsiankę warto doprawić przyprawą otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. Cynamon to doskonałe źródło składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu, a także polifenoli, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. z przyspieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.
Banan
Dodadzą owsiance smaku i słodyczy, ale również wartości odżywczych. Banany są skarbnicą cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu i wapnia oraz witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Dojrzały owoc stanowi bogate źródło cennych przeciwutleniaczy oraz naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.