10 smacznych i zdrowych dodatków do owsianki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Warto włączyć do diety

Obraz
© 123RF

Płatki owsiane to smaczna oraz bardzo pożywna przekąska dostarczająca mnóstwo składników pokarmowych, które zapewniają przypływ sił i energii. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy, wzbogacając owsiankę rozmaitymi dodatkami. Co warto do niej dorzucić?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli chcesz nadać owsiance przyjemnej chrupkości, dodaj do niej trochę orzechów włoskich. To bardzo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in. obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL (jak dowiedli naukowcy, wystarczy jeść dziennie cztery orzechy włoskie, by w ciągu trzech tygodni zmniejszyć jego poziom). Dostarczają też solidnej dawki przeciwutleniaczy, chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

/ 11Owoce camu camu

Obraz
© 123RF

Mało popularny w Polsce produkt, ale na pewno zasługujący na uwagę. Przypominające jagody owoce niewielkiego drzewa rosnącego wyłącznie w lasach deszczowych dorzecza Amazonki dostarczają kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż cytrusy. Ze względu na bardzo kwaśny smak camu camu spożywa się zwykle w postaci sproszkowanej i w takiej formie możemy je kupić także w naszym kraju. Łyżeczkę produktu (5 g to zalecana dzienna dawka) warto dosypać do porannej owsianki.

/ 11Daktyle

Obraz
© 123RF

"Garść daktyli dziennie czyni człowieka zdrowym i długowiecznym" – mawiają mieszkańcy krajów arabskich i nie ma w tym wiele przesady. Owoce daktylowca są skarbnicą żelaza, potasu, witamin z grupy B, salicylanów (związków organicznych o działaniu zbliżonym do aspiryny), tryptofanu (aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej „hormonem szczęścia”) oraz łatwo przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia. Dlatego warto dorzucać daktyle do owsianki.

/ 11Nasiona chia

Obraz
© 123RF

Nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali, uprawianej już przez Azteków w czasach prekolumbijskich, to bardzo wartościowy dodatek do owsianki. Chia dostarcza solidnej dawki witamin (E, B1, B3), minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu skutecznie poprawia pamięć i koncentrację.

/ 11Ekspandowany amarantus

Obraz
© Shutterstock.com

Prażone ziarna amarantusa, jednej z najstarszych roślin uprawnych świata, charakteryzują się lekko orzechowym aromatem, dzięki czemu wzbogacą smak owsianki. Dodadzą jej również wartości odżywczych, ponieważ odznaczają się wysoką zawartością białka, błonnika, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia oraz witamin (m.in. z grupy B, A, C, E). Amarantus jest też bogatym źródłem cennego skwalenu, czyli silnego antyoksydantu.

/ 11Liofilizowane truskawki

Obraz
© 123RF

W wyniku liofilizacji z owoców zostaje usunięta woda, ale nie tracą one oryginalnego aromatu, naturalnych wartości mineralnych oraz witamin. Tak przetworzone truskawki smakują niemal identycznie jak świeże. Wystarczy na chwilę namoczyć je w wodzie i dodać do owsianki. Zawarte w owocach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii.

/ 11Nierafinowany olej kokosowy

Obraz
© 123RF

Chcesz, by owsianka nabrała egzotycznego smaku i aromatu? Wzbogać ją nierafinowanym olejem kokosowym. Nieoczyszczony i tłoczony na zimno przy użyciu tradycyjnych metod produkt nie tylko dostarcza więcej walorów smakowych niż olej rafinowany, ale zawiera też silniejsze stężenie korzystnych dla zdrowia substancji, zwłaszcza kwasów tłuszczowych, wspomagających pracę systemu immunologicznego i układu krążenia, a także korzystnie wpływających na mózg.

/ 11Suszone śliwki

Obraz
© 123RF

Bardzo wartościowy dodatek do owsianki. Suszone śliwki dostarczają dużo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika zwiększającego objętość w żołądku, wywołującego uczucie sytości i wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Tak przetworzone owoce zawierają pięć razy więcej witaminy A niż w świeże. Ze względu na wysoką zawartość potasu są zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie.

10 / 11Cynamon

Obraz
© 123RF

Owsiankę warto doprawić przyprawą otrzymywaną z wysuszonej kory cynamonowca. Cynamon to doskonałe źródło składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu, a także polifenoli, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. z przyspieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.

11 / 11Banan

Obraz
© 123RF

Dodadzą owsiance smaku i słodyczy, ale również wartości odżywczych. Banany są skarbnicą cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu i wapnia oraz witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Dojrzały owoc stanowi bogate źródło cennych przeciwutleniaczy oraz naturalnej dopaminy, której niedobór w organizmie skutkuje stanami depresyjnymi.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości