10 produktów, które warto jeść po kuracji antybiotykowej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Naturalne probiotyki i nie tylko

Obraz
© 123RF

Lekarze coraz chętniej przepisują nam antybiotyki, które niewątpliwe skutecznie zwalczają rozmaite zakażenia bakteryjne, ale jednocześnie wywołują szereg niepożądanych efektów ubocznych, skutkując m.in. dolegliwościami układu pokarmowego. Po jakie produkty spożywcze sięgać, by temu zapobiec?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Kefir

Obraz
© Shutterstock.com

Podobnie jak inne fermentowane napoje mleczne (jogurt naturalny, maślanka, zsiadłe mleko) jest bardzo silnym probiotykiem, czyli skarbnicą dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, które chronią mikroflorę jelitową, poważnie osłabioną długotrwałym przyjmowaniem antybiotyków. Regularne spożywanie kefiru nie tylko pomaga wówczas wzmocnić nadwątloną odporność organizmu, ale również wspiera go w usuwaniu szkodliwych toksyn i reguluje procesy trawienia. Tego typu przysmaki wykazują też silne właściwości przeciwzapalne.

/ 11Wątróbka

Obraz
© 123RF

Długotrwałe przyjmowanie antybiotyków zaburza mikroflorę jelitową, a w efekcie powoduje spadek stężenia wielu cennych substancji, m.in. witaminy K. Jak uzupełnić jej niedobór? Przyrządzając na obiad wątróbkę – wołową, wieprzową, cielęcą lub drobiową. To także bogate źródło dobrze przyswajalnego żelaza, cynku i miedzi oraz witamin A, D, B2, B12, PP i kwasu foliowego.

/ 11Kiszone cytryny

Obraz
© 123RF

"Ich smak kocha się lub nienawidzi" – pisze w jednym z felietonów Magda Gessler o specjale cenionym zwłaszcza w północnej Afryce i krajach Bliskiego Wschodu, popularnym dodatku do potraw, nadającym im intensywnego smaku oraz aromatu. Kiszone cytryny to skoncentrowane źródło witamin i minerałów, a także silny probiotyk, bardzo potrzebny po kuracji antybiotykowej (m.in. zapobiegają towarzyszącym jej często biegunkom). Można je kupić gotowe lub przygotować samodzielnie.

/ 11Pestki słonecznika

Obraz
© 123RF

Powinny często gościć w jadłospisie osób stosujących antybiotyki. Dlaczego? Pestki słonecznika to bardzo bogate źródło potrzebnej organizmowi witaminy B1, której stężenie mocno spada podczas długotrwałej farmakoterapii. Poza tym dostarczają również solidnej dawki żelaza, wapnia, potasu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, skutecznie zapobiegających schorzeniom układu krążenia, potrzebnych też do prawidłowego wzrostu dzieci i zachowania zdrowia w wieku dojrzałym.

/ 11Kapusta kiszona

Obraz
© 123RF

Długo można wyliczać korzyści płynące ze spożywania tego pysznego produktu, cenionego w polskiej kuchni od wielu wieków. Kapusta kiszona jest jednym z najsilniejszych naturalnych probiotyków, o czy warto pamiętać po zakończeniu stosowania antybiotyku. Nie tylko pomaga przywrócić równowagę nadwątlonej mikroflorze jelitowej, ale również reguluje przemianę materii i obniża poziom "złego" cholesterolu LDL.

/ 11Płatki owsiane

Obraz
© 123RF

Nie wiesz, co jeść na śniadanie po zakończeniu kuracji antybiotykowej? Sięgnij po niezawodne płatki owsiane, będące m.in. skarbnicą tzw. opornej skrobi – węglowodanu stanowiącego pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, których liczba prawdopodobnie zdecydowanie spadła pod wpływem stosowania leków. Poza tym pożywna owsianka zapewnia solidny zastrzyk energii na wiele godzin.

/ 11Kwas z buraków

Obraz
© 123RF

Sok z kiszonych buraków to jeden z największych skarbów natury. Wzmacnia odporność, reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga uporać się z anemią, a także stanowi skuteczne wsparcie terapii antybiotykowej – jest nie tylko źródłem pożytecznych bakterii, lecz również potrzebnych wówczas witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Produkt możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub bez trudu przygotować własnoręcznie – obrane i pokrojone w ćwiartki buraki zalewamy osoloną wodą, dodajemy kromkę razowego chleba, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie odstawiamy na tydzień w chłodne i ciemne miejsce. Później przecedzamy, a sok przelewamy do butelki lub słoika. Przechowujemy w lodówce, popijając codziennie, rano i wieczorem.

/ 11Brokuły

Obraz
© iStock.com

Po zakończeniu kuracji antybiotykowej należy pamiętać o konieczności spożywania produktów bogatych w witaminy z grupy B, częściowo wytwarzane przez bakterie jelitowe, których działalność zostaje zwykle zakłócona w wyniku stosowania różnych preparatów farmaceutycznych. Bardzo bogatym źródłem tego typu składników odżywczych są brokuły, dlatego powinny jak najczęściej gościć na naszym stole.

10 / 11Kwas chlebowy

Obraz
© 123RF

Często nazywany "polską colą", jednak wykazuje znacznie więcej wartości odżywczych niż słynny amerykański napój. Kwas chlebowy to bardzo silny probiotyk, zalecany po kuracji antybiotykowej. Oczywiście pod warunkiem, że produkt powstaje na bazie naturalnych składników: chleba żytniego (często pod postacią sucharów) lub słodu jęczmienno-żytniego, wody źródlanej, cukru, kwasku cytrynowego i dwutlenku węgla.

11 / 11Cykoria

Obraz
© Fotolia

To wciąż mało popularne w Polsce warzywo charakteryzuje się podłużną główką o ciasno ułożonych liściach. Podczas uprawy i przechowywania chroni się je przed słońcem, dzięki czemu jej listki są białokremowe. Dzięki dużej zawartości witamin (A, C, B, E, K), kwasu foliowego oraz innych związków organicznych (m.in. inuliny) cykoria jest świetnym produktem dla osób po kuracji antybiotykowej. Pomaga we wzmacnianiu odporności, obniża poziom "złego" cholesterolu, oczyszcza z toksyn i reguluje procesy trawienia.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji