10 produktów, które są istnymi zastrzykami energii i pomagają walczyć z sennością
Gdy brakuje ci energii, koncentracja spada i marzysz tylko o ucięciu sobie drzemki, zamiast do sypialni odmaszeruj do... kuchni. Znajdziesz w niej produkty, które w zdrowy i smaczny sposób pobudzą cię do działania.
Płatki owsiane
Gdy brakuje ci energii, koncentracja spada i marzysz tylko o ucięciu sobie drzemki, zamiast do sypialni odmaszeruj do... kuchni. Znajdziesz w niej produkty, które w zdrowy i smaczny sposób pobudzą cię do działania.
Kto je owsiankę na śniadanie, ten zapewnia sobie solidną dawkę energii na dzień dobry. Płatki owsiane to znakomite źródło cennych witamin i pierwiastków - zawierają m.in. magnez, potas, wapń, miedź, błonnik oraz ważne dla zdrowia aminokwasy. Składniki płatków owsianych czynią z nich smaczną i pożywną przekąskę, która zapewni ci energię na cały dzień. Nasza propozycja: płatki owsiane wymieszaj z mlekiem roślinnym (np. ryżowym, migdałowym albo jeszcze lepiej owsianym), dodaj pół banana, suszoną żurawinę, ulubione orzechy, suszone morele lub śliwki. Smak owsianki warto wzmocnić sezonowymi owocami.
Migdały
Znakomite jako dodatek do dania albo samodzielna przekąska. Smaczne i bardzo zdrowe migdały są naturalną bronią w walce ze zmęczeniem. Dzieje się tak dzięki magnezowi, którego migdały są dobrym źródłem. Podobne działanie mają witaminy z grupy B - ich niedobór powoduje spadek wydajności i koncentracji, zmęczenie i kiepskie samopoczucie. Według "Harvard Health Letter" filiżanka migdałów zapewnia energię na pół godziny intensywnego wysiłku. Dodaj migdały do jogurtu, owsianki albo wrzuć je do plecaka bądź torebki, by móc po nie sięgnąć, gdy dopadnie cię zmęczenie.
Pełne ziarna zbóż
Żeby czuć się dobrze, nie mieć problemów z koncentracją czy trudności z zebraniem myśli, a przy tym tryskać energią od rana, koniecznie trzeba włączyć do diety produkty pełnoziarniste. Są one naszpikowane minerałami i witaminami, które zapewniają dobrą kondycję psychofizyczną, a szczególnie korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Na uwagę zasługuje zwłaszcza tryptofan, jeden z ośmiu aminokwasów egzogennych, który odpowiada za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Produkty z pełnego ziarna jedz jak najczęściej - na śniadanie, obiad, kolację czy jako przekąskę (co powiesz na domowe batoniki zbożowe?).
Ananas
Wiele osób kojarzy ananasy ze wspomaganiem odchudzania. To również. Ale produkty te są także świetne na osłabienie, senność i przemęczenie. Ten pięknie prezentujący się owoc stanowi bardzo dobre źródło magnezu, miedzi, witamin z grupy B, witaminy C, błonnika. Z tego względu warto jeść ananasy jak najczęściej, zwłaszcza gdy brakuje nam energii - a ich naturalnie słodki smak sprawia, że ananasy to zdrowy zamiennik słodyczy. Dobra wiadomość jest taka, że ananasy można dostać w popularnych dyskontach, często poporcjowane. Zwróć uwagę, żeby ananas był jędrny, bez obitych, miękkich miejsc.
Gorzka czekolada
Była ulubioną przekąską Marii Curie-Skłodowskiej. Z analiz naukowców wynika, że istnieje związek pomiędzy wysokim spożyciem czekolady a... nagrodą Nobla. Trudno się dziwić - gorzka czekolada to bardzo zdrowa przekąską, która łagodnie pobudza i korzystnie oddziałuje na umysł. Usprawnia koncentrację, pomaga pozbyć się senności, koi nerwy, pobudza produkcję hormonów szczęścia. Im większa w niej zawartość kakao, tym lepiej. Smaczną i bardzo zdrową przekąską są zwłaszcza orzechy zatopione w ciemnej czekoladzie.
Kawa
Nie jest żadną tajemnicą, że kofeina potrafi szybko postawić na nogi - kto z nas nie wspomaga się filiżanką małej czarnej na "dzień dobry", zwłaszcza jesienią? Badania naukowe potwierdziły zdolność kofeiny do poprawy czujności, a także do przedłużenia koncentracji. Rozsądne dawki kofeiny przyczyniają się do lepszego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza psychiki. Ważne, by w spożyciu kawy zachować umiar - przyjmuje się, że bezpieczna dzienna dawka kofeiny znajduje się w 2-3 filiżankach kawy. Uwaga! W organizmie ciężarnej kobiety kofeina utrzymuje się dłużej.
Herbaty ziołowe
Wśród herbat ziołowych znajdziesz zarówno te, które uspokajają, pomagają się wyciszyć i uspokoić, jak i te, które w naturalny sposób dodają energii i są antidotum na senność. Do tych drugich zaliczają się rumianek (napar z rumianku polecany jest zwłaszcza kierowcom), guarana, żeń-szeń. Na pobudzenie warto pić także napar Yerba Mate i krótko parzoną zieloną herbatę - teina nie wiąże się wtedy z garbnikami, co sprawia, że taka herbata doda nam energii. Długo parzona zielona herbata ma natomiast działanie wyciszające i uspokajające.
Masło orzechowe
Choć jest kaloryczne, są to "dobre" kalorie. Masło orzechowe zawiera przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także ważne dla zdrowia pierwiastki (m.in. magnez, cynk, potas, fosfor, miedź) i witaminy (z grupy B czy E). Spożywanie wysokoenergetycznego masła orzechowego jest zalecane zwłaszcza przed wysiłkiem. Masło orzechowe warto jeść na śniadanie czy jako przekąskę podczas intensywnej pracy umysłowej. Dodatkowy atut: masło orzechowe można zrobić w domu - porcję orzechów wystarczy długo miksować, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy. W wersji na słodko można dodać niewielką ilość miodu albo cukru (np. kokosowego), a w wersji na słono - sól morską lub himalajską.
Banan
To jeden z najbardziej lubianych przez dorosłych i dzieci owoców. Ma kremowy smak, zawiera błonnik, witaminy z grupy B, dużą ilość potasu. Składniki obecne w bananie sprawiają, że to przekąska skutecznie dodająca energii i pomagająca zwalczyć nadmierną senność. Możliwości wykorzystania bananów w kuchni są nieograniczone. Możesz dodawać je do koktajli i jogurtu, robić z nich zdrowe placuszki, budynie (np. w połączeniu ze zmiksowaną kaszą jaglaną albo komosą ryżową), szybkie ciasteczka itp. Słodycz banana sprawia, że to znakomity zamiennik cukru.
Łosoś
Jest doskonały dla mózgu, a przy tym smaczny i niesamowicie zdrowy. Najcenniejsze w łososiu są kwasy omega-3: badania potwierdziły, że pomagają one zwalczyć senność, poprawić samopoczucie i koncentrację. Łosoś jest również bardzo zdrowym produktem dla serca - obniża stężenie "złego" cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi. Ryba jest bogata w białko. Najzdrowszy jest łosoś z pary albo pieczony. Możesz podać go z domowym pesto (np. z zielonej pietruszki, bazylii czy suszonych pomidorów), najlepiej w towarzystwie sezonowych warzyw. Pokrojony w cząstki łosoś będzie znakomitym dodatkiem do makaronu i risotto.
EPN/mp/WP Kuchnia