10 produktów, które musisz zawsze mieć w kuchni
Mąka, cukier, sól, pieprz, masło, ryż, makaron. Oto produkty, które znajdują się praktycznie w każdej kuchni. O tym, że mogą się przydać, wie każdy. Są jednak jeszcze inne artykuły spożywcze, które dobrze jest mieć zawsze pod ręką.
Nie tylko mąka i cukier
Zarówno osoby dbające o linię, jak i te, które nie przejmują się swoją wagą, powinny zawsze mieć w lodówce kubeczek jogurtu naturalnego (albo greckiego). To produkt znany od tysiącleci - jego spożywanie zapobiega rozwojowi mikroflory chorobotwórczej w jelitach. Można go jeść na słono i na słodko. Z powodzeniem zastąpi śmietanę i majonez - jogurt naturalny pasuje do zup, sosów, ryżu, sałatek. Podany z musli i bakaliami będzie bardzo smaczną przekąską, którą można zaserwować na kolację. Świetnie łączy się z twarogiem, miodem, owocami, czekoladą, ziarnami. Szklanka jogurtu naturalnego w 1/3 pokrywa dziennie zapotrzebowanie na wapń.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Jajka
Obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Ma bardzo bogaty skład - przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania (egzogenne). W jajku siedzą też cenne przeciwutleniacze, witaminy i doby tłuszcz. W kuchni jajka pełnią nieocenioną rolę. Można je serwować na wiele sposobów (chociażby na miękko, twardo, półtwardo, sadzone, w jajecznicy, koszulce, w szklance, jako omlet, faszerowane). Są niezbędne, gdy robimy kotlety albo pieczemy ciasto. Zrobimy z nich domowy majonez albo lody. Jajko ma doskonałą wartość biologiczną, a przy tym jest pyszne.
Orzechy
Są dobrym źródłem białka, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (głównie E i z grupy B) oraz cenne pierwiastki. Z badań wynika, że regularne spożywanie orzechów może chronić nas przed chorobą wieńcową serca. Orzechy warto zjeść jako przekąskę między posiłkami - dzięki nim przejdzie nam ochota na sięgnięcie po coś słodkiego. Będą zdrowym i smacznym dodatkiem do porannej owsianki albo jogurtu. Orzechy podprażone na suchej patelni można wrzucić do dania z makaronem, pasują też do ryżu albo jako posypka do zupy. Najlepiej mieć w domu parę różnych rodzajów, aby przygotować z nich smaczną i zdrową mieszankę.
Oliwa
Jest tłuszczem zdrowym i uniwersalnym - może być wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów. Można na niej smażyć, piec, dodawać ją do sałatek i surówek na zimno oraz skrapiać nią potrawy (jest idealna do makaronu czy przystawek typu caprese). Pasuje do marynat, sosów, dipów. Można w niej maczać pieczywo - to typowy zwyczaj w krajach śródziemnomorskich. Najwyższej jakości jest oliwa extra vergine. Osoby nieprzekonane do tej oliwy niej powinny poznać jej skład - to produkt bogaty w przeciwutleniacze, składniki odżywcze, witaminy. Oliwa z oliwek cechuje się idealną kompozycją kwasów tłuszczowych.
Czosnek
Jedzmy czosnek! Dietetycy zalecają, by w naszej diecie znalazło się każdego dnia kilka jego ząbków. I trudno się dziwić - czosnek to samo zdrowie. Jest naturalnym antybiotykiem, leczy przeziębienie i grypę, działa odkażająco na przewód pokarmowy, obniża wysokie ciśnienie, zbija zły cholesterol, a podnosi dobry. Chroni tętnice i serce. W kuchni znajduje wiele zastosowań. Można go przecisnąć przez praskę i dodać do kanapki albo twarogu. Wrzucony do gorącego mleka i miodu da nam bardzo zdrowy napój. Smaczny jest podsmażany (byle krótko - w przeciwnym wypadku stanie się gorzki) i pieczony. Pasuje do drugich dań, zup, sałatek.
Gorzka czekolada
Sprawdzi się w wielu okolicznościach - gdy dopadnie nas chandra, ochota na smaczną przekąskę albo gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Jest świetnym dodatkiem do kawy, deseru, a nawet drugich dań (np. przy kurczaku w czekoladzie czy zupie czekoladowej). Zrobimy z niej krem, mus, lody, ciasto. Gorzką czekoladę, za sprawą obecnego w niej magnezu, warto podgryzać, gdy się uczymy albo nad czymś pracujemy. Jest też w niej sporo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem. Obniża ona ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym lepiej.
Płatki owsiane
Przeżywają swoją drugą młodość - i bardzo dobrze, bo to produkt bardzo zdrowy, smaczny i pożywny. W płatkach owsianych sporo jest białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, żelaza, wapnia, cynku, witaminy E i z grupy B. Najpopularniejsze są płatki owsiane górskie (przed spożyciem trzeba je zagotować) i błyskawiczne (wystarczy zalać je mlekiem; dobre do spożywania na zimno). Z płatków zrobimy pyszną owsiankę. Te podawane na zimno świetnie pasują do jogurtu. Mogą być też ciekawą panierką do mięs, składnikiem domowego chleba, dodatkiem do omletów, sałatek, ciastek, zup. Nieprzypadkowo płatki owsiane uznaje się za "najzdrowszy pokarm świata".
Pomidory
Im więcej owoców i warzyw w naszej kuchni, tym lepiej. Wśród świeżych produktów na szczególną uwagę zasługuje pomidor. Ponieważ w ponad 90 proc. składa się z wody, jest niskokaloryczny. Pomidor to skarbnica witamin i pierwiastków. Zawiera likopen - cenny antyoksydant. Pokrojony w plasterki będzie smacznym dodatkiem do kanapki. Może być składnikiem zapiekanki, tarty, spaghetti. Zrobimy z niego koktajl, sok, zupę, sos. Warto wrzucić go do sałatki, przygotować z niego domowy keczup, przystawkę. Plasterki możemy też ususzyć albo wrzucić do słoika razem z przyprawami i zalać oliwą.
Mleko
To bogate źródło pełnowartościowego białka i wapnia. W mleku znajdują się cenne dla zdrowia człowieka pierwiastki oraz witaminy (A, z grupy B, E, D). Hamuje łaknienie, dlatego dzięki niemu tracimy chęć na podjadanie między posiłkami. Mleko może być nie tylko składnikiem zupy serwowanej na śniadanie z płatkami czy owsianki. Dodaje się je do zup obiadowych, kawy, czasem herbaty, gorącej czekolady i kakao, jest częstym składnikiem wypieków. Robi się z niego naleśniki, omlety. Zimne albo podgrzane będzie również smacznym i zdrowym napojem. Jeśli masz uczulenie na mleko krowie, wybierz mleko roślinne, np. migdałowe, sojowe, owsiane.
Ciasto francuskie
Arkusz gotowego ciasta francuskiego kosztuje ok. 3 zł. Warto kupić je i wrzucić do zamrażalnika, by skorzystać z niego w razie potrzeby. Ciasto francuskie znajduje wiele zastosowań - na słodko i wytrawnie. Możemy je nabić farszem, wykorzystać do tarty lub pasztecików, użyć do przygotowania ciasta, rogalików, strucli. Gdyby odwiedzili nas niespodziewani goście, wystarczy dodać do niego owoce i zapiec (na słodko) albo włożyć do piekarnika np. z dodatkiem wędzonego łososia (na słono). Ciasto francuskie można też zrobić na własną rękę, choć to spore wyzwanie - przede wszystkim czasochłonne.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl