10 produktów, które musisz zawsze mieć w kuchni
Nie tylko mąka i cukier
Mąka, cukier, sól, pieprz, masło, ryż, makaron. Oto produkty, które znajdują się praktycznie w każdej kuchni. O tym, że mogą się przydać, wie każdy. Są jednak jeszcze inne artykuły spożywcze, które dobrze jest mieć zawsze pod ręką.
Mąka, cukier, sól, pieprz, masło, ryż, makaron - oto produkty, które znajdują się praktycznie w każdej kuchni. O tym, że mogą się przydać, wie każdy. Są jednak jeszcze inne artykuły spożywcze, które dobrze jest mieć zawsze pod ręką.
Jogurt naturalny
Zarówno osoby dbające o linię, jak i te, które nie przejmują się swoją wagą, powinny zawsze mieć w lodówce kubeczek jogurtu naturalnego (albo greckiego). To produkt znany od tysiącleci - jego spożywanie zapobiega rozwojowi mikroflory chorobotwórczej w jelitach. Można go jeść na słono i na słodko. Z powodzeniem zastąpi śmietanę i majonez - jogurt naturalny pasuje do zup, sosów, ryżu, sałatek. Podany z musli i bakaliami będzie bardzo smaczną przekąską, którą można zaserwować na kolację. Świetnie łączy się z twarogiem, miodem, owocami, czekoladą, ziarnami. Szklanka jogurtu naturalnego w 1/3 pokrywa dziennie zapotrzebowanie na wapń.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl