Warto włączyć do diety
W zastraszającym tempie rośnie grono Polaków, którzy bezskutecznie starają się o dziecko. Na problemy z płodnością ma wpływ wiele czynników, w tym również odżywianie. Co należy wprowadzić do jadłospisu, by zwiększyć szansę na realizację marzeń o potomstwie?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Brukselka
Wiele osób nie przepada za jedzeniem tego charakterystycznego warzywa, które powstało ze skrzyżowania kapusty głowiastej i jarmużu. Pamiętajmy jednak, że brukselka to produkt o dużych wartościach odżywczych. Jest bogatym źródłem cennych składników, pomagających m.in. zwiększyć płodność, zwłaszcza w przypadku kobiet. Jakby tego było mało, te miniaturowe kapustki skutecznie wzmacniają odporność, a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów, zwłaszcza piersi, żołądka i okrężnicy.
Orzechy laskowe
Ten owoc różnych gatunków krzewów leszczynowych już przed wiekami był ceniony przez naszych przodków za smak i walory odżywcze. Współczesne badania naukowe potwierdziły, że orzech laskowy to m.in. bardzo bogate źródło witaminy E, nieprzypadkowo zwanej witaminą młodości i płodności”. Jej niedobór u mężczyzn pogarsza jakość nasienia, zaś u kobiet może prowadzić do zaburzeń przebiegu ciąży, poronień i obumierania płodu.
Miód
Już starożytni Egipcjanie składali go jako dar dla boga płodności Min. Także dzisiaj warto jak najczęściej sięgać po miód, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega niszczeniu komórek rozrodczych, co bywa jedną z przyczyn niepłodności. Przy okazji skutecznie wspiera odporność organizmu.
Granat
- Podobno to właśnie on (a nie jabłko) był zakazanym owocem z drzewa poznania dobra i zła, który skusił Ewę i Adama. Nic dziwnego, że granat od wieków uchodzi za produkt obdarzony magiczną mocą, symbol płodności, miłości oraz długowieczności. Powinni po niego sięgać zwłaszcza mężczyźni starający się o dziecko, ponieważ wystarczy codziennie wypić szklankę soku z granatu, by aż o 30 proc. zwiększyć poziom testosteronu, czyli jednego z najważniejszych męskich hormonów, wpływającego na popęd seksualny i zdolności prokreacyjne.
Czosnek
Intensywny smak i aromat sprawiają, że czosnek raczej nie kojarzy się z atmosferą sprzyjającą erotycznym uniesieniom, jednak jest on produktem zalecanym parom starającym się o dziecko. Dostarcza bowiem potężnej dawki allicyny – organicznego związku chemicznego, który nie tylko wykazuje silne właściwości antybiotyczne, ale również sprzyja zwiększeniu produkcji plemników i poprawia ich jakość. Jakby tego było mało, poprawia też krążenie krwi, a w efekcie również męską potencję.
Olej z pestek dyni
Dobrej jakości oleje roślinne pomagają organizmowi przyswajać wiele zwiększających płodność witamin, w tym A, D, E i K. Na zdolności rozrodcze pozytywnie wpływają również nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich znakomite źródło stanowi olej z pestek dyni, ze względu na cenne właściwości nazywany niegdyś „zielonym złotem”. Od wieków jest bardzo popularny szczególnie w Austrii i Słowenii, ale także Polacy powinni się zainteresować tym produktem. Szczególnie jeśli starają się o dziecko.
Sezam
Już w starożytnym Babilonie te małe ziarenka nazywano "przyprawą bogów". Sezam to świetny dodatek do posiłków, zwłaszcza dla mężczyzn, ponieważ stanowi niezwykle bogate źródło cennych substancji, pozytywnie wpływających na potencję i płodność, m.in. magnezu (wspomaga pracę mięśni i przewodzenie impulsów w komórkach nerwowych) oraz cynku (umożliwia prawidłowy wzrost i rozwój męskich organów płciowych). Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, sezam poprawia jakość spermy, a przy okazji także sprawność umysłową.
Sok z kiszonej kapusty
Długo można wyliczać korzyści płynące ze spożywania kiszonych produktów. Jedną z nich jest wzmacnianie płodności, czemu sprzyja zwłaszcza regularne picie soku z kiszonej kapusty. Ten składnik diety skutecznie oczyszcza również organizm z toksyn, ma zbawienny wpływ na wątrobę i śledzionę, wzmacnia odporność i jest świetnym lekiem na… kaca.
Tłuste ryby morskie
Łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela, śledź czy halibut dostarczają solidnej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które nie tylko pozytywnie wpływają na płodność, ale również wspierają funkcjonowanie układów: krążenia i nerwowego, chronią oczy i przyspieszają regenerację skóry. Ryby morskie są też skarbnicą witaminy D. Jej niedobór jest jedną z przyczyn niepłodności.
Jajka
Trudno znaleźć lepsze źródło wartościowych składników odżywczych, potrzebnych także parom starającym się o dziecko. Jajka, zwłaszcza ugotowane na miękko, dostarczają bowiem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz doskonale przyswajalnych witamin (A, D, E, K, B12 i kwasu foliowego) i mikroelementów (fosforu, żelaza, wapnia, potasu, magnezu czy selenu).