10 najbardziej zakwaszających produktów. Lepiej omijać z daleka
Sprawdź, zanim włożysz do koszyka
Brak energii życiowej, problemy z koncentracją, bóle głowy, zwiększona podatność na przeziębienia – to najczęstsze symptomy długotrwałego zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Niestety, przyczynia się do niego nasza dieta. Jakie produkty działają szczególnie zakwaszająco?
Słodycze
Nasza krew powinna mieć odczyn zasadowy i pH wynoszące ok. 7. Zazwyczaj jest jednak kwaśna, a gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas, pojawia się zjawisko zwane acydozą, czyli zakwaszaniem. Przyczynia się do tego m.in. zbyt częste sięganie po batony, cukierki czy ciastka. Nadmiar cukru nie tylko zaburza równowagę kwasowo-zasadową, ale sprzyja również otyłości, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz zaburza procesy trawienne.
Pieczywo
Chleb z mąki pszennej, która w procesie produkcyjnym pozbawiana jest cennych mikroelementów, wykazuje teoretycznie mniej właściwości odżywczych niż pieczywo pełnoziarniste, ale okazuje się, że zakwasza ono organizm w nie mniejszym stopniu niż tradycyjna kajzerka. Na przykład chleb żytni ma wyższy wskaźnik PRAL (uwzględnia zawartość białek i pierwiastków, ich średnią biodostępność a także metabolizm siarki i wydalane kwasy organiczne) niż jasny, pszenny.
Jajka
Długo można wyliczać zalety spożywania jajek, gdyż trudno znaleźć równie wartościowe źródło skondensowanych składników odżywczych. Jednocześnie jednak żółtko jest jednym z najbardziej zakwaszających produktów spożywczych. Nie oznacza to oczywiście, że powinniśmy zrezygnować z jedzenia jajecznicy, ale warto wzbogacać ją zasadotwórczymi dodatkami: szczypiorkiem, cebulą, pomidorami czy szparagami.
Wędliny
Nadmiar mięso i jego rozmaitych przetworów w naszej diecie nie sprzyja zdrowiu, między innymi z powodu wysokiego stężenia nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie działają na układ krążenia i przemianę materii. Wędliny, zwłaszcza salami, boczek, mielonka czy pasztetowa, sprzyjają zakwaszeniu organizmu, dlatego należy spożywać je z umiarem, najlepiej w towarzystwie warzyw: szpinaku, rukoli, jarmużu lub pomidorów.
Orzechy
Są skarbnicą cennych składników odżywczych, dlatego nie powinno zabraknąć ich w naszym jadłospisie. Jednak warto pamiętać, że orzechy, zwłaszcza spożywane na czczo mogą przyczyniać się do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Najbardziej zakwaszające organizm są orzeszki ziemne, pistacje i orzechy włoskie. Znacznie niższy wskaźnik PRAL mają migdały, zaś orzechy laskowe działają nawet zasadotwórczo.
Ser żółty
Bogate źródło niezbędnych dla organizmu witamin (A, B2 i B12), aminokwasów (np. tyrozyny, wpływającej na poprawę samopoczucia) czy wapnia – już pięć plasterków żółtego sera zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, potrzebny mięśniom i kościom. Jednak tego typu produkty działają też zakwaszająco. Dotyczy to zwłaszcza serów typu cheddar czy gouda, ale najwyższy wskaźnik PRAL mają twarde sery podpuszczkowe, szczególnie parmezan. Umiar należy również zachować w spożywaniu serków topionych.
Kawa
Wiele osób rozpoczyna dzień od filiżanki mocnego naparu, który potrafi skutecznie pobudzić do działania. Jednak warto pamiętać, że kawa, zwłaszcza wypijana na czczo, wykazuje bardzo silnie działanie zakwaszające, dodatkowo potęgowane przez dodatek cukru. Dlatego po kawę najlepiej sięgać po śniadaniu, i nie przekraczać rozsądnej dawki: 1-2 filiżanek dziennie. Dobrze też robić kilkudniowe przerwy, zastępując kofeinowy napój sokami warzywnymi.
Ryż
Drugie, po pszenicy, najczęściej uprawiane zboże świata, stanowi podstawę wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Ryż ceni się ze względu na właściwości odżywcze, jako bogate źródło węglowodanów dostarcza energii oraz na długo zapewnia uczucie sytości. Jest również lekkostrawny. Problem w tym, że działa też zakwaszająco, co szczególnie dotyczy uchodzącego za zdrowszy ryżu brązowego (jego wskaźnik PRAL jest trzy razy wyższy niż w przypadku ryżu białego).
Ryby
Kolejny produkt, który działa zakwaszająco na organizm, choć równocześnie dostarcza cennych składników odżywczych. Ryby na pewno powinny regularnie gościć w naszym jadłospisie, ale należy zachować umiar w spożywaniu "zapuszkowanych" przysmaków. Dlaczego? Wskaźnik PRAL w przypadku sardynek w oleju wynosi aż 13,5, podczas, gdy w filecie z dorsza – 7.
Płatki owsiane
Znakomite źródło cennych witamin i pierwiastków – zawierają m.in. magnez, potas, wapń, miedź, błonnik oraz ważne dla zdrowia aminokwasy. Składniki płatków owsianych czynią z nich smaczną i pożywną przekąskę, która zapewni energię na cały dzień. Jednak działają one również zakwaszająco, dlatego owsiankę warto wzbogacać owocami, np. jagodami.