10 bardzo zdrowych produktów poniżej 2 zł, które warto jeść jak najczęściej
Nie trzeba wydawać kroci, by zdrowo się odżywiać. Razem z dietetykiem proponujemy produkty, które kosztują niewiele, a są odżywczą bombą. Jedzmy je każdego dnia!
Zielona pietruszka
Nie trzeba wydawać kroci, by zdrowo się odżywiać. Razem z dietetykiem proponujemy produkty, które kosztują niewiele, a są odżywczą bombą. Jedzmy je każdego dnia!
Nazywana królową wśród ziół. - Natka pietruszki jest bogata w multiwitaminy i minerały. Stanowi źródło żelaza oraz kwasu foliowego, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania procesu krwiotworzenia - wymienia mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED. Pietruszka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, której zawiera więcej niż cytrusy. Na uwagę zasługuje też beta-karoten, który wspomaga nasze mechanizmy obronne. - Ponadto dzięki zawartości mirystycyny i apiolu natka pietruszki wspomaga pracę nerek, działając moczopędnie. Polecana jest przy kamicy nerkowej. Warto jeść natkę pietruszki również dlatego, że błyskawicznie odświeża oddech.
Czosnek
Naturalny antybiotyk odznaczający się wybitnymi właściwościami leczniczymi. Nazywa się go "oczyszczaczem krwi" - a to dlatego, że czosnek zawiera substancje o nazwie ajoen i adenozyna, które wykazują działanie przeciwzakrzepowe o sile porównywalnej do działania aspiryny. - Jedzenie 1-2 ząbków czosnku dziennie ma wyraźne działanie przeciwzakrzepowe - zauważa dietetyk. Spożywanie czosnku każdego dnia zalecane jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę. Naturalnym antybiotykiem w czosnku jest allicyna, która działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo. Czosnek można jeść na surowo lub po przetworzeniu - jego działanie nie zanika. Warto szukać czosnku hodowanego w Polsce, bo jest zdrowszy.
Cebula
Kolejny naturalny antybiotyk. - Zawiera w sobie bardzo silny antyoksydant, kwercetynę, która niszczy wolne rodniki, przeciwdziała powstawaniu nowotworów oraz zawałom i udarom. Warto spożywać jedną średnią sztukę dziennie, aby dostarczyć sobie tego składnika w odpowiedniej ilości - radzi dietetyk. W cebuli obecne są związki bakterio-, grzybo- i wirusobójcze. Jest źródłem witaminy C, A, K, PP i witamin z grupy B, a także soli mineralnych: żelaza, fosforu, siarki, potasu. Składniki cebuli obniżają wysokie ciśnienie krwi, leczą przeziębienia, wzmacniają odporność organizmu i redukują poziom cukru. Przy przeziębieniu pomoże syrop z cebuli: warzywo pokroić w pióra, umieścić w słoju, połączyć z cukrem albo miodem. Syrop wytworzy się po paru godzinach.
Jajka
W dużym jajku znajdziemy praktycznie każdą witaminę oraz biopierwiastki, których nasz organizm potrzebuje dla zdrowia. Jajko to źródło pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy (egzogenne). - Jajka zawierają też bardzo ważny składnik, który poprawia pracę naszego mózgu: cholinę. Jest ona niezbędnym składnikiem do produkcji acetylocholiny, która bierze udział w procesie zapamiętywania, poprawiając pamięć oraz przewodnictwo nerwowe, co daje efektywniejsze kojarzenie faktów, zwiększa intelekt oraz procesy myślowe - wylicza Zygmanowska. I dodaje, że najzdrowsze są jajka od kur karmionych naturalnie oraz hodowanych na wolnym wybiegu. - Takie kury nie stresują się, więc ich organizm w mniejszej ilości produkuje hormony stresu, a te nie przenikają do jajek, które potem spożywamy - sumuje specjalistka.
Buraki
Są lekkostrawne, pobudzają apetyt, działają zasadotwórczo. Co istotne, odkwaszające działanie buraków zostaje zachowane niezależnie od formy, w jakiej je spożywamy. Odznaczają się wysoką wartością biologiczną. - Wzmacniają oraz wspomagają budowę elementów krwi. Mają dużą zawartość beta-karotenu, kwasu foliowego oraz antocyjanów - antyoksydantów, które mają silne właściwości wspomagające układ odpornościowy, antystarzeniowe oraz przeciwnowotworowe - wylicza Ewa Zygmanowska. Spożywanie buraków jest zalecane w anemii, a przy tym obniża poziom cholesterolu, działa bakteriobójczo, poprawia samopoczucie. Buraki to dobre źródło błonnika, który korzystnie wpływa na ruchy robaczkowe jelit.
Jogurt naturalny
Dietetyk Ewa Zygmanowska tłumaczy, że jogurt naturalny to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia. Jest idealną niskokaloryczną przekąską w ciągu dnia, która chroni przed ryzykiem wystąpienia osteoporozy. Dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, reguluje nastrój (za sprawą witamin z grupy B)
, obniża poziom cholesterolu, chroni przed rozwojem nowotworów. Po jogurt naturalny powinny sięgać zwłaszcza osoby przyjmujące antybiotyki, bo te niszczą "dobre" bakterie. - Ważne, aby wybierać jogurty bez dodatku cukru oraz mleka w proszku i unikać tych odtłuszczonych, ponieważ wtedy nasz organizm nie wchłonie tego, co cenne jest w jogurtach, czyli wapnia - zwraca uwagę specjalistka z ENEL-MEDu.
Kurkuma
Nazywana "przyprawą życia". Torebkę mielonej kurkumy kupimy poniżej 2 zł. Zadbajmy o to, by przyprawa zawsze była w naszej kuchni, bo jej wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Badania naukowe potwierdziły, że spożywanie kurkumy przede wszystkim działa antynowotworowo, a także przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, korzystnie wpływa na pracę wątroby oraz trzustki, odtruwa, oczyszcza krew. Jej spożywanie może pomóc kobietom uporać się z bólami menstruacyjnymi. Kurkuma pasuje do ryżu, makaronów, dań jajecznych, ziemniaków. Warto dodawać ją do sosów, zapiekanek, zup, koktajli. Dobrze łączy się z nasionami roślin strączkowych. Przyprawa dodana do biszkoptu zapewni mu głęboki żółty kolor.
Seler naciowy
Jest niezbędny w diecie wszystkich "nadciśnieniowców" - zawiera związki o nazwie ftalidy, które wpływają na kurczliwość mięśni tętnic, regulując przepływ krwi. Dodatkowo, jak zwraca uwagę Ewa Zygmanowska, seler naciowy ma właściwości uspokajające oraz moczopędne. Spożywanie selera naciowego korzystnie wpływa na przemianę materii, uspokaja, wzmacnia organizm. Od wieków warzywo wykorzystywane jest jako lek na reumatyzm. Seler naciowy może być ciekawą alternatywą dla... słonych przekąsek. Łodyżkę umyj, osusz, pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Podaj je podczas domowej imprezy razem ze zdrowymi dipami (np. na bazie jogurtu naturalnego, ze szczypiorkiem lub koperkiem). Warzywo uznawane jest również za afrodyzjak.
Jabłka
Nasze narodowe dobro, z którego możemy być dumni. Znane powiedzenie mówi, że wystarczy jeść jedno jabłko dziennie, aby uchronić się przed wizytami u lekarza. Jabłko to bardzo dobre źródło potasu, witaminy C, żelaza, pektyn. Warto jeść te owoce dla wzmocnienia mięśni i układu nerwowego, obniżenia poziomu cholesterolu, wyregulowania przemiany materii i oczyszczenia jelit, pobudzenia pracy wątroby i oczyszczenia krwi. Nigdy nie pozbywajmy się skórki! Obecne w niej krzem oraz wapń wzmacniają włosy oraz paznokcie. Raz na jakiś czas warto zastosować dietę jabłkową - ok. 1-1,5 kg jabłek zjedzonych dziennie (jako jedyne pożywienie) usprawni przemianę materii oraz krążenie krwi. Z jabłek można zrobić bardzo zdrowy ocet jabłkowy.
Pokrzywa
- Zawiera bardzo dużo różnorodnych minerałów takich jak cynk i selen wzmacniający oraz oczyszczający organizm - wymienia Ewa Zygmanowska. Spożywanie pokrzywy pobudza do pracy żołądek, trzustkę, wątrobę. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek i oczyszcza krew, działa moczopędnie i przeciwcukrzycowo, pobudza metabolizm. Od dawna stosuje się ją jako naturalny lek na reumatyzm. - Wypijanie 2-3 szklanek dziennie soku z pokrzywy świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz wspomaga pracę nerek - dodaje dietetyk. Pokrzywa jest źródłem flawonoidów, żelaza, potasu, fosforu, witaminy K, C, A oraz witamin z grupy B. Może być dodatkiem do sałatek i zup. Zrobimy z niej smaczne pesto. Przed wykorzystaniem warto ją zblanszować.
RAF/mp/WP Kuchnia