Żurek wiejski - czarodziejski Pyzy

Żurek wiejski to wielkanocna tradycja każdej polskiej rodziny. Podawany w półmisku lub w chlebie smakuje każdemu, a jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Sprawdź ten przepis i nie zapomnij dodać do swojej zupy odrobinę wiosennej miłości!

Żurek wiejskiŻurek wiejski

Składniki

  • 4 duże kawałki białej kiełbasy, surowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałeczek korzenia selera (wielkości małego jaja kurzego)
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 2-3 szkl. pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • ok. 0,5 l zakwasu na żurek (najlepiej zrobić samemu, ale można kupić gotowy)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
    • ok. 1/2 szkl. pokrojonej w drobną kostkę mocno wędzonej cienkiej kiełbasy
  • 4 duże suszone kapelusze podgrzybków
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól do smaku

Przepis

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, dodajemy oskrobaną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, suszone grzyby, zalewamy ok. 4 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć zbieramy z powierzchni łyżką cedzakową ew. szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.

Przepis

Następnie przecedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki, majeranek i gotujemy ok. 10-15 minut, aż będą zupełnie miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (oprócz pora - tego wyrzucamy) kroimy w kostkę lub plasterki, grzybki w cienkie paseczki, kiełbasę białą w grube, skośne plastry.

Przepis

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy wędzoną kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zezłocą. Gdy ziemniaki są już ugotowane dolewamy do garnka zakwas, dodajemy ugotowane warzywa, grzyby, białą kiełbasę i przesmażoną cebulkę z kiełbasą, gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Przepis

Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody. Doprawiamy pieprzem mielonym i solą.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji