Zupa krem z pietruszki
- 1 marchewka
- 3 spore korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 1,5 litra bulionu
- kawałek masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki szczypiorku,
- 2 łyżki koperku,
- sól, pieprz, tymianek,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego
Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki. Następnie podsmażyć je na maśle w dużym garnku.
Dodać bulion, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
Następnie całość zmiksować blenderem. Postawić na małym ogniu, dodać śmietanę i posypać koperkiem oraz szczypiorkiem.
Zupę serwować z grzankami, bagietką lub razowym pieczywem.
Podziel się opinią
Komentarze