Zamiast smażyć pączki – upiecz je!

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Karolina Wójciga

/ 5Mniej kalorii, mnóstwo słodyczy

Obraz
© Fotolia

Czy wy też z utęsknieniem czekacie na ten jeden dzień w roku, w którym bezkarnie możecie najeść się pączków, faworków i oponek? Oczywiście chodzi o tłusty czwartek – ulubiony dzień wszystkich łasuchów. My już nie możemy się doczekać! I to nic, że do 23 lutego zostało jeszcze sporo czasu – już dziś podajemy aż dwa przepisy: na pieczone pączki z nadzieniem i lukrowane donaty – niebo w gębie! Podpowiadamy także, co zrobić, by nie zaliczyć kulinarnej wpadki podczas przygotowywania tych pyszności.

/ 5Dlaczego lepiej nie smażyć pączków?

Obraz
© Fotolia

Przede wszystkim dlatego, że są smażone w głębokim tłuszczu, co sprawia, że wraz z tym tradycyjnym przysmakiem pochłaniamy nie tylko cukry proste, ale także tłuszcze nasycone lub – co znacznie gorsze – tłuszcze trans, które wyjątkowo negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Oczywiście nie popadajmy ze skrajności w skrajność – jeden pączek jeszcze nikogo nie zabił. Wystarczy być rozważnym i nie zapomnieć o dodatkowej aktywności fizycznej tego dnia. Zawsze można też pocieszyć się tym, że są o wiele bardziej kaloryczne desery i pączek wcale nie jest największą bombą kaloryczną. Jeden pączek zawiera średnio 330 kcal, podczas gdy kremówka ok. 360, a wuzetka aż 512 kcal! Jest jednak sposób na odchudzenie pączków – zamiast smażyć, możesz je upiec. Jak? Odpowiedź znajdziesz na kolejnych stronach.

/ 5Zalety pieczenia pączków

Obraz
© Shutterstock.com

Pierwsza i najważniejsza zaleta – pieczone pączki nie ociekają tłuszczem, a ich smak znacznie nie odbiega od tych smażonych. Oczywiście nie można powiedzieć, że pieczone pączki są fit – posiadają sporo węglowodanów, ale także i je można ograniczyć. Jak? Wystarczy zrezygnować z lukru lub polewy, a nadzienie zastosować w minimalnej ilości. Ale czy wtedy nadal będzie to pączek? Raczej upieczone ciastko w kształcie pączka. Zatem nie ma co popadać w skrajności – jeśli już rezygnujemy ze smażenia pączków i wybieramy piekarnik, to chociaż niech pączek będzie pączkiem – z nadzieniem i lukrem lub czekoladą.

/ 5Przepis na pysznego, pieczonego pączka z nadzieniem

Obraz
© Fotolia

Składniki: 20 g drożdży (świeżych), 1/4 szklanki cukru, 2 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej (typ 450) (dodatkowo łyżka mąki do zaczynu i mąka do podsypania ciasta), 1/4 szklanki ciepłej wody, szczypta soli, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 3 żółtka, ulubione powidła do nadziewania pączków, cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie: robienie pączków zacznij od przygotowania zaczynu – do niewielkiej miseczki wsyp pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wlej 1/4 szklanki ciepłej wody i wszystko wymieszaj, a następnie przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10 min.
W tym czasie podgrzej mleko i rozpuść w nim masło, a w dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, żółtka oraz podgrzane mleko z masłem. Ciasto na pączki wyrabiaj przy pomocy łyżki lub miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez ok. 5 min. Jeśli w trakcie zagniatania ciasta zauważysz, że jest ono bardzo klejące i lejące, to bardzo dobrze – takie ma być. Nie dodawaj do niego więcej mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godz., żeby podwoiło swoją objętość. Możesz wykorzystać ten sprawdzony patent – wstaw miskę z ciastem do piekarnika, w którym włączona jest tylko żarówka. Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, wyjmij je delikatnie na obsypaną mąką stolnicę lub blat. Postaraj się to zrobić bardzo delikatnie, by nie rozbić powstałych w środku pęcherzyków powietrza. Oprószonymi mąką rękami uformuj z ciasta duży placek (ok. 2 cm grubości) i przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Teraz przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki zacznij wycinać kółka, a następnie przełóż je na blachę (najlepiej przy pomocy szpatułki). Okrawki ciasta, które zostały zagnieć ponownie, uformuj placek o takiej samej grubości jak wcześniej i powykrawaj z niego tyle kółek, ile to możliwe i poukładaj je na blaszce do pieczenia. Teraz przykryj pączki lnianą ściereczką i odstaw na 20 min, a piekarnik rozgrzej do 200 st. (grzanie góra i dół). Do nagrzanego już piekarnika włóż blachę z pączkami, które były wykrawane jako pierwsze i piecz je przez 9 min., ale na wszelki wypadek monitoruj sytuację – jeśli zauważysz, że pączki przybrały złoty kolor, to znak, że już najwyższy czas je wyjąć z piekarnika. Pączki z drugiej tury włóż do piekarnika także na 9 min. Zaraz po wyjęciu pączków z piekarnika nadziewaj je powidłami przy pomocy rękawa cukierniczego lub specjalnej tylki i posyp cukrem pudrem. Pieczone pączki najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu. Smacznego!
A może masz ochotę na pieczone donaty? Przepis znajdziesz na następnej stronie.

/ 5Przepis na pieczone donaty z kolorową polewą

Obraz
© Fotolia

Składniki: 500 g mąki, 7 g drożdży instant, 50 g roztopionego masła, 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru, opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z wanilii. Dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania pączków przed pieczeniem, czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, lukier, cukier puder, kolorowe posypki.

Przygotowanie: zacznij od przesiania mąki i dodania do niej drożdży – wszystko wymieszaj. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Kiedy będzie elastyczne i lepkie włóż je do miski posypanej mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Kiedy już ciasto podwoiło swoją objętość, wyjmij je delikatnie z miski, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm i zacznij wykrawać przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Przełóż wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po upływie ok. 30 min posmaruj donaty roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij je, przełóż na kratkę i polej lukrem lub czekoladą i udekoruj wedle uznania. Ostudzone donaty możesz posypać także cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji