Talk - E553b

Talk kojarzy nam się z białym proszkiem używanym przez sportowców lub ze składnikiem kosmetyków dla niemowląt i dzieci. Minerał ten, występujący również w Polsce, znalazł swoje zastosowanie także w przemyśle spożywczym. Sprawdźmy, czy stosujecie go na co dzień w swojej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

E553b jest na liście chemicznych związków dodawanych do produktów żywnościowych. Znajduje się w grupie środków pomocniczych. Są to wszystkie związki o symbolach E500-E599. Dopuszczony w krajach Unii Europejskiej. Jest związkiem naturalnym nierozpuszczalnym w wodzie. Inna nazwa talku to uwodniony krzemian magnezu.

Talk jest minerałem pospolitym z grupy krzemianów. Wyróżnia się miękkością, a w dotyku jest tłusty, „mydlany”. Można kroić go nożem. Jest barwy białej, zielonkawej, szarej lub bezbarwnej. Występuje głównie w skałach, można go znaleźć w: Austrii, Szwajcarii, Niemczech, RPA czy Indiach. W Polsce występuje w Górach Sowich oraz w Wieściszowicach.

Współcześnie poszukujemy nie tylko produktów zdrowych, ale także takich z długim okresem przydatności do spożycia. Istnieje wiele naturalnych konserwantów, które utrzymują produkt w nienaruszonej konsystencji, a mimo wszystko nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Taki jest właśnie talk, czyli E553b.

W produkcji spożywczej stosuje się go jako substancja przeciwzbrylająca, wiążąca oraz nośnik. E553b dodaje się do produktów sypkich, by nie zlepiały się w większe kawałki. Przeciwzbrylające cechy wykazują również: Ditlenek krzemu (E551) czy Krzemian wapnia (E552).

W jakich produktach znajdziemy E553b, czyli talk?

  1. produkty zbożowe, ryż,
  2. czekolada, lukier,
  3. sole i mieszanki przypraw,
  4. suplementy diety w tabletkach,
  5. oleje roślinne,
  6. inne wyroby piekarnicze,
  7. sery topione, twarde i półtwarde,
  8. gumy do żucia.

Gdzie stosowany jest talk?

Ten związek chemiczny stosowany jest również jako środek do osuszania. Szerokie zastosowanie znalazł w kosmetyce i farmacji. Dodawany jest do pudrów, maści i mydeł. Leczy on podrażnienia skóry i usuwa nieprzyjemny zapach potu.
Jest także wypełniaczem w produkcji papierniczej i gumowej. Oprócz tego stosuje się go w produkcji materiałów odpornych na ogień jako substancja zmniejszająca palność niektórych surowców. Wchodzi również w skład materiałów drogowych.

Czy spożywanie talku niesie ze sobą skutki uboczne?

Nie, to kolejny związek chemiczny o tajemniczym symbolu E, który nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Zostaje on wydalony bezpiecznie przez nerki. Zauważony w składzie produktu spożywczego, nie powinien nas od niego odrzucać.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę