Tajskie krokiety
- 20 płatków mrożonego ciasta won ton
- olej do smazenia
- Nadzienie
- 3 dag makaronu vermicelli<moze być ryzowy>
- łyzka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 3 cebulki dymki
- 20 dag mielonej wieprzowiny
- 2 lodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- świeza kolendra
- 5 dag świeżego ogórka
- lyżka słodkiego sosu chili
- łyzka brązowego cukru
Ciasto rozmrozić, makaron namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmieknie, odsączyć i pokroic na krotsze kawałki. W rondlu rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, imbir i posiekane cebulki, smazyć ok 2 min. Dodać wieprzowinę i cienko pokrojone łodygi selera. Pod koniec dodać startą marchewkę, łyżeczkę cukru i drobno posiekany ogórek, wlać sos chili, dodac makaron i kolendrę. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Odstawić do wystudzenia.
Na każdym płacie ciasta położyc czubata łyżkę nadzienia, wysmarować brzegi wodą, sformować krokiety. smazyc w głebokim oleju na złoty kolor. Odsączyć na papierowych serwetach :)
Przepis dodał użytkownik Punkyee
Podziel się opinią
Komentarze