Trwa ładowanie...
d17na7m
06-05-2013 14:11

Tabula z pęczaku

Przepis
3.6
(14 głosów)
Oceń:
d17na7m
Składniki
  • 2 porcje
  • Pół szklanki pęczaku
  • 2-3 duże, mięsiste pomidory
  • 2 ogórki
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek świeżej mięty
  • 1/3 szklanki oliwy
  • Sok z dwóch cytryn
  • Sól i pieprz do smaku
Przepis

Pęczak przepłukać na sicie. Wsypać do garnka kaszę, wlać szklankę wrzątku, zamieszać, wsypać ćwierć łyżeczki soli. Zaczekać aż zacznie wrzeć. Zmniejszyć gaz do minimum, przykryć i gotować ok. 20 minut. Nie mieszać! Spróbować kilku ziarenek z wierzchu - jeśli są miękkie, zdjąć z ognia. Zaczekać 5 minut, dodać łyżkę oliwy i delikatnie rozgarnąć widelcem. Odkryć, ostudzić. Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i sok, pokroić miąższ w kostkę. Ogórki obrać, przeciąć na pół, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę. Posiekać zioła. Wymieszać ostudzoną kaszę z warzywami, oliwą, sokiem z cytryn i ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na pól godziny.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17na7m
d17na7m
d17na7m
Więcej tematów
d17na7m