Tabula z pęczaku
- 2 porcje
- Pół szklanki pęczaku
- 2-3 duże, mięsiste pomidory
- 2 ogórki
- Pęczek natki pietruszki
- Pęczek koperku
- Pęczek świeżej mięty
- 1/3 szklanki oliwy
- Sok z dwóch cytryn
- Sól i pieprz do smaku
Pęczak przepłukać na sicie. Wsypać do garnka kaszę, wlać szklankę wrzątku, zamieszać, wsypać ćwierć łyżeczki soli. Zaczekać aż zacznie wrzeć. Zmniejszyć gaz do minimum, przykryć i gotować ok. 20 minut. Nie mieszać! Spróbować kilku ziarenek z wierzchu - jeśli są miękkie, zdjąć z ognia. Zaczekać 5 minut, dodać łyżkę oliwy i delikatnie rozgarnąć widelcem. Odkryć, ostudzić. Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki i sok, pokroić miąższ w kostkę. Ogórki obrać, przeciąć na pół, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę. Posiekać zioła. Wymieszać ostudzoną kaszę z warzywami, oliwą, sokiem z cytryn i ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na pól godziny.
Podziel się opinią
Komentarze