Święta w wersji fit, czyli odchudzamy świąteczny stół

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Nie pójdą w boczki

Obraz
© Fotolia

W polskiej tradycji święta Bożego Narodzenia są okazją nie tylko do zadumy, radości i spotkań z bliskimi, ale także jedzenia. I, nie ma co ukrywać, to właśnie ono często wysuwa się na pierwszy plan. Tymczasem potrawy świąteczne nie należą do dań dietetycznych. Do ich zrobienia używa się ogromnych ilości mięsa, tłuszczu, cukru, mąki czy ciężkostrawnych warzyw. Nie musimy sobie jednak odbierać przyjemności jedzenia nawet, jeśli dbamy o swoją wagę. Wystarczy lekko zmodyfikować przepisy na najbardziej popularne dania, a wszystko będzie w porządku. Oto nasze propozycje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pierogi z kapustą w cieście gryczanym

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy "odchudzić" tradycyjne pierogi, do ich przygotowania wykorzystajmy mieszankę zwykłej mąki z gryczaną. Dzięki temu dostarczymy organizmowi dodatkowego błonnika, a pierogi będą lepiej strawne. Potrzebujemy: szklankę mąki pszennej, szklankę mąki gryczanej, kapustę kiszoną, kilka grzybów suszonych, sól, pieprz i wodę. Z obu rodzajów mąki, soli i wody zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na kilkanaście minut. Kapustę odsączamy, dodajemy do niej pokrojone w paski namoczone wcześniej grzyby i pieprz. Gotujemy, aż grzyby i kapusta zmiękną i mielimy je w maszynce do mięsa. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie.

/ 6Ryba po grecku

Obraz
© 123RF

Ryba po grecku, jak powszechnie wiadomo, nie ma z Grecją nic wspólnego. Potrawa ta jest jednak bardzo popularna w naszym kraju, szczególnie podczas świąt. Zamiast smażonej ryby, często w panierce z bułki tartej, możemy wykorzystać rybę gotowaną na parze. Będzie zdrowiej. Składniki: kilka filetów białej ryby (dorsz, morszczuk), marchewka, pietruszka, seler, świeże pomidory, papryka, cebula, czosnek, tymianek suszony, sól i pieprz. Rybę oprószamy solą i pieprzem, gotujemy na parze kilka minut. Warzywa korzeniowe obieramy, ścieramy na tarce, pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa, przyprawy i podsmażamy chwilę. Dolewamy trochę wody i gotujemy wszystko, aż warzywa zmiękną. Powstałym sosem polewamy rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

/ 6Sałatka śledziowa z jogurtem

Obraz
© Shutterstock.com

Śledzie same w sobie są dość tłuste, więc nie ma co dodawać do nich jeszcze bardziej kalorycznych składników. Majonez, olej czy oliwę możemy zastąpić zdecydowanie chudszym jogurtem. Na naszą sałatkę potrzebne nam będą: filety śledziowe, szklanka naturalnego jogurtu, dwa ząbki czosnku, pęczek koperku, papryka ostra w proszku, papryka słodka w proszku, szczypta soli, pieprz. Czosnek i koperek siekamy drobno. Dodajemy je do jogurtu, doprawiamy paprykami, solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Śledzie moczymy w wodzie, odsączamy i kroimy na grube paski. Rybę mieszamy z sosem i pozostawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

/ 6Kapusta z grzybami w wersji fit

Obraz
© 123RF

Kapusta z grzybami to nie tylko najbardziej popularny farsz do wigilijnych pierogów, ale również samodzielne danie. Kiszona kapusta jest jednak ciężkostrawna, więc w naszej wersji tej potrawy zastąpimy ją świeżą. Składniki: mała główka kapusty, garść suszonych borowików, łyżka kminku, sporo mielonego pieprzu, sól. Kapustę szatkujemy, grzyby moczymy we wrzątku, odsączamy i kroimy w paski. Kapustę i grzyby wrzucamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości w małej ilości wody.

/ 6Sernik dietetyczny

Obraz
© Shutterstock.com

Ciasta to najbardziej kaloryczna część świątecznego menu. Jeśli dbamy o linię, ale jednocześnie lubimy słodycze i nie chcemy z zazdrością patrzeć, jak inni się zajadają pysznymi wypiekami, zróbmy dietetyczny sernik. Składniki: dwie kostki chudego twarogu, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, dwa jajka, kilka łyżek miodu, szklanka mąki ryżowej, sok z dwóch cytryn. Ser mielimy dwa razy. Przekładamy go do blendera, dodajemy jogurt i miód, wbijamy jajka, wlewamy sok z cytryny i miksujemy. Masę przelewamy do formy, tę wkładamy do większej blachy napełnionej wodą i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości