Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
- 500 g makaronu spaghetti
- słoiczek suszonych pomidorów
- 300 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- 3 garści rukoli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.
Podziel się opinią
Komentarze