Lody jogurtowo-jagodowe
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 g jagód lub 250 g borówek amerykańskich
- 200 g jogurtu naturalnego
- 70 g śmietanki kremówki
- 4 łyżki miodu np. lawendowego
- Dodatkowo: pojemniki do przygotowania lodów
Jagody opłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować (kilka można zostawić, aby były wyczuwalne całe owoce w lodach). Jogurt połączyć ze śmietaną, dodać miód i dokładnie wymieszać. Po łyżce nałożyć w pierwszej kolejności do pojemniczków. Do masy jogurtowo-śmietanowej dodać zmiksowane owoce i ewentualnie całe, wymieszać, a następnie wlać do pojemników. Lody mrozić minimum 4 godziny (a najlepiej całą noc). Aby łatwiej było je wyjmować, przed podaniem należy zanurzyć formę na kilka chwil w ciepłej wodzie.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze