Czas na węgierkę, czyli sezon na najpopularniejszą polską śliwkę
Fioletowy rarytas
None
Na cieście, w knedlach, w kompocie... fioletowa śliwka gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Kochamy ją za wspaniały smak, szybką obróbkę i możliwość wykorzystania w kuchni na wiele sposobów. To jedna z najstarszych odmian śliwy. Do Polski trafiła dopiero w XVII wieku z Węgier, jednak dziś uważana jest za najbardziej "polską" śliwkę. Jest podstawowym składnikiem, jednego z naszych zarejestrowanych produktów regionalnych - "Śliwowicy Łąckiej". Napoje alkoholowe z węgierki popularne są jednak nie tylko w Polsce. Słyną z nich przede wszystkim kraje bałkańskie. Jednak śliwka ma znacznie więcej zastosowań, o czym dawniej panie domu nigdy nie zapominały. Oto zalety jedzenia tych produktów i proste przepisy na klasyki z węgierką w roli głównej.