Róże karnawałowe z kolorową polewą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 50 g cukru pudru
- 340 g mąki pszennej
- 4 duże żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g kwaśnej śmietany
- tłuszcz do smażenia
- Polewa:
- 100 g cukru pudru
- 10 ml soku malinowego
Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3-4 razy.
Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotować polewę gęstą, kolorową polewę, cukier puder łącząc z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze