Raw foodism - co to takiego?
Choć nazwa wydaje się dziwna, a nawet i nieco podejrzana, to jednak nowy żywieniowy trend to na pewno nie powód do niepokoju. Krótko mówiąc, "raw foodism" to styl odżywiania oparty na spożywaniu surowych (ang. raw - surowy), nieprzetworzonych produktów, głównie warzyw, które - według jego zwolenników - w takiej formie są najlepiej przyswajane przez organizm.
Choć nazwa wydaje się dziwna, a nawet i nieco podejrzana, to jednak nowy żywieniowy trend to na pewno nie powód do niepokoju. Krótko mówiąc, „raw foodism" to styl odżywiania oparty na spożywaniu surowych (ang. raw - surowy), nieprzetworzonych produktów, głównie warzyw, które - według jego zwolenników - w takiej formie są najlepiej przyswajane przez organizm.
Tendencja ta zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o swoje zdrowie na całym świecie. Uważają oni, że większość składników odżywczych jest bezpowrotnie tracona podczas obróbki termicznej żywności, a więc jedzenie surowych warzyw czy owoców (ale nie tylko) to znacznie lepszy wybór. Ponadto produkty, które spożywa się akurat w tym typie diety charakteryzują się bardzo małą ilością tłuszczu i sodu, za to są bogate w magnez, błonnik, kwas foliowy i potas.
Co jest podstawą diety?
Żywności jest w istocie "surowa", jeśli jest utrzymywana w temperaturze max. 46ºC. Jest to granica powyżej której specyficzne enzymy występujące w produktach żywnościowych, a pomagające w trawieniu i wchłanianiu pokarmu są niszczone. Często określa się je mianem „siły żywności ". W sytuacji, gdy enzymów jest za mało lub nie ma ich wcale, organizm nie będzie w stanie maksymalne wykorzystać dobroczynnych składników pochodzących z jedzenia. Mówiąc jeszcze bardziej obrazowo - żywność gotowana jest jałowa. To sprawia, że jest trudna do strawienia, a praca trzustki jest wzmożona, bo zmuszona ona zostaje do produkcji większej ilości enzymów trawiennych.
Menu w tym typie diety składa się z nieprzetworzonej, najlepiej organicznej żywności, m.in.:
Świeżych owoców i warzyw
Orzechów
Nasion
Ziarna
Suszonych owoców
Świeżych soków z owoców i warzyw
Wody mineralnej
Co ważne, co najmniej 75% konsumowanej żywności nie powinna być podgrzewana ponad 46ºC.
Co daje takie menu?
Kontrola masy ciała: Powody tego są dwa: enzymy obecne w surowej żywności pomagają ludziom schudnąć, a to co na tej diecie się jada z natury ma mniejsza ilość kalorii . Bez względu na przyczynę takiego stanu rzeczy, zwolennicy tego stylu odżywiania rzeczywiście łatwo kontrolują masę ciała.
Więcej energii: Owoce i warzywa tracą dużą część składników odżywczych podczas procesów gotowania, zwłaszcza podczas wrzenia. Połączenie jedzenia surowej żywności i nie jedzenia wysoko przetworzonej żywności wydaje się dawać ludziom więcej energii, która wynika z wysokiej zawartości enzymów i składników odżywczych w spożywanym pokarmie.
Lepsza odporność na choroby: Ci, którzy tą dietę stosują w konsekwencji jedzą więcej owoców i warzyw niż inni, co powoduje wysokie spożycie witaminy A i C, jak również innych ważnych składników fitoodżywczych. Skutkiem tego jest to, że wzrasta odporność organizmu ale również zmniejsza się ryzyko wystąpienia poważnych chorób takich jak rak, choroby serca, cukrzyca i wysokie ciśnienie krwi .
Lepsze trawienie: Jedzenie nieprzetworzonych produktów przekłada się na wyższą zawartość niezwykle ważnego dla prawidłowego funkcjonowania błonnika, który usprawnia procesy trawienia i sprzyja eliminacji z organizmu substancji szkodliwych.
Ładniejsza skóra: zwolennicy surowej żywności twierdzą, że dzięki tej diecie poprawia się wygląd skóry, włosów czy paznokci, co przypisuje się konsumpcji mniejszych ilości konserwantów i substancji chemicznych, a większej naturalnych antyoksydantów.
Ogólnie rzecz biorąc, „raw foodism" promuje spożycie świeżych owoców i warzyw. Nie jest tak restrykcyjny jak choćby dieta wegańska, która może powodować niedobory substancji odżywczych, bo dozwolone jest spożywanie np. mleka czy ryb. Co ważne - nie trzeba rezygnować z całych grup żywności.
Jakie są wady tej diety?
Przejście na tą dietę wymaga poważnej rewolucji w dotychczasowym jadłospisie. Na początku mogą wystąpić objawy detoksykacji. Dlatego trzeba być bardzo ostrożnym i zmiany wprowadzać stopniowo i pamiętać, że bezpieczeństwo spożywania surowych produktów zwierzęcych, jest dość wątpliwe. Jeśli ich przechowywanie nie jest bez zarzutu istnieje ryzyko narażenia się na niebezpieczne bakterie. Ponadto przygotowywanie „surowych" posiłków jest dość czasochłonne. Mało tego - wiele receptur zawiera nietypowe lub trudne do znalezienia składniki, które na pewno też nie są tanie. Dieta ta nie jest wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży, osób cierpiących na osteoporozę i niedokrwistość.