Produkty podwyższonego ryzyka
Zatrucia pokarmowe nie należą do przyjemnych doświadczeń. Czasem mogą nawet zagrozić naszemu życiu. Niestety, zazwyczaj nie jesteśmy w stanie przewidzieć, czy dany produkt nam zaszkodzi czy nie
Wiedza na temat tego, jakie pokarmy najczęściej mogą wywołać objawy zatrucia i jak zmniejszyć jego ryzyko, może być dla nas bardzo pomocna. Nie znaczy jednak, że mamy unikać tych produktów w naszym codziennym jadłospisie. Większość z nich to zdrowe, pełnowartościowe składniki diety. Warto jednak pamiętać o tym, jak obniżyć ryzyko zachorowania.
Zielone, liściaste warzywa
Lekkie, zdrowe i dietetyczne warzywa liściaste, takie jak sałaty, szpinak, botwinka, cykoria czy jarmuż, niestety mogą nam zaszkodzić. Zdarzają się na nich zanieczyszczenia, pochodzące z nawozu czy brudnej wody. Bakterie mogą również pochodzić z brudnych rąk osób, które je zbierały. Żeby uniknąć zatrucia, umyj warzywa bardzo dokładnie przed spożyciem. Unikaj też krojenia ich na tej samej desce, co surowe mięso.