Pomidory w zalewie
- 0,5 kg pomidorów koktajlowych lub 1 kg zwykłych
- 3 cebule pokrojone w plasterki
- 5 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziele angielskie
- 1 l wody
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Pomidorki można sparzyć wrzącą wodą następnie polać zimną - ten zabieg umożliwia łatwiejsze obranie ze skórki. Jeśli nie chcemy pomidorki mogą pozostać w skórce, ale należy je dokładnie opłukać. 1 l wody zagotować z: zielem angielskim, liściem laurowym, cukrem, solą i pieprzem. Po całkowitym zagotowaniu - zalać zalewą słoiki z pomidorkami i pokrajaną cebulą, szczelnie zamknąć i wstawić do pasteryzacji 15 - 20 minut.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze