Pomarańczowe krewetki
- 20 dużych krewetek
- 1 zielona papryka
- 3 średnie pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotuj marynatę: obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do niego czosnek, miód, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól oraz pieprz. Wymieszaj składniki marynaty, zalej nią krewetki i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny.
Przekrój paprykę na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki. Następnie odsącz krewetki. Nabijaj krewetki i paprykę na przemian na patyczki do szaszłyków. Piecz lub grilluj około 7 minut i podawaj.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze