Pierogi z mięsem
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 220 ml wody
- żółtko
- łyżeczka oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- cały kurczak albo inne gotowane mięso
- włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
- sól
- pieprz
- jajko
Kurczaka i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić.
Farsz: Ugotowane mięso wyjąć i zmielić blenderem razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w osolonej wodzie i podawać z czerwonym barszczykiem.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze