Składniki
- Ciasto:
 - 50 dag mąki
 
- 220 ml wody
 - żółtko
 - łyżeczka oleju
 - szczypta soli
 - Farsz:
 
- cały kurczak albo inne gotowane mięso
 
- włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
 - sól
 - pieprz
 - jajko
 
Przepis
Kurczaka i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić.
Farsz: Ugotowane mięso wyjąć i zmielić blenderem razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w osolonej wodzie i podawać z czerwonym barszczykiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl