Trwa ładowanie...
d16jr38
28-12-2011 11:24

Pierogi z mięsem

Przepis
2.7
(3 głosy)
Oceń:
d16jr38
Składniki
  • Ciasto:
    • 50 dag mąki
  • 220 ml wody
  • żółtko
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
    • Farsz:
    • cały kurczak albo inne gotowane mięso
  • włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
  • sól
  • pieprz
  • jajko
Przepis

Kurczaka i włoszczyznę zalać zimną wodą, osolić i gotować na jak małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania przyprawić.
Farsz: Ugotowane mięso wyjąć i zmielić blenderem razem z włoszczyzną. Wymieszać z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest za suchy wlać kilka łyżek wywaru. Przyprawić do smaku.
Ciasto: Mąkę, sól, olej i żółtko rozetrzeć i cały czas mieszając, wlewać powoli gorącą wodę. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Dokładnie sklejać.
Pierożki gotować w osolonej wodzie i podawać z czerwonym barszczykiem.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16jr38
d16jr38
d16jr38
Więcej tematów
d16jr38