Owocowe i warzywne przetwory z wakacyjnych produktów

Przetwory to doskonały sposób na zachowane smaku i aromatu lata. Do słoików warto przełożyć nie tylko przetworzone owoce, ale również warzywa. Oto kilka propozycji do domowej spiżarni.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 11Dżem malinowy

Obraz
© Fotolia

Przetwory to doskonały sposób na zachowane smaku i aromatu lata. Do słoików warto przełożyć nie tylko przetworzone owoce, ale również warzywa. Oto kilka propozycji do domowej spiżarni.

Składniki: 1 kg malin, około 400 g cukru, sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Przygotowanie: maliny przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na dłuższą chwilę, aby puściły sok. Dodać sok z cytryny, wymieszać i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 1,5-2h, co jakiś czas mieszając. Woda powinna odparować, a masa zgęstnieć. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować w garnku z gorącą wodą przez ok. 20 minut.

/ 11Marynowana papryka

Obraz
© Fotolia

Składniki: 2 czerwone papryki, dwa ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, 1 szklanka octu, 4 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie: przygotować zalewę ze szklanki octu, czterech szklanek wody, łyżeczki soli i dwóch łyżek cukru. Zagotować i przestudzić. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki ułożyć w słoiczkach lub większym słoiku i zalać płynem. Dodać plasterki czosnku, kawałki liścia laurowego, ziele angielskie i pieprz. Na koniec dodać do każdego słoiczka łyżkę oliwy i pasteryzować w garnku z gorącą, ale nie wrzącą wodą, około 10 minut.

/ 11Marmolada migdałowa z czereśniami

Obraz

Składniki: 2 kilogramy wydrylowanych czereśni, 200 g cukru, 50 ml wody, 50 g płatków migdałowych, 1 laska cynamonu i goździki dla smaku.

Przygotowanie: cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalać wodą i gotować, aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalać syropem cukrowym i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Na koniec dodać płatki migdałowe. Gotową marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.

/ 11Ogórki kiszone

/ 11Wiśnie w occie

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg wiśni, 200 ml octu 10 proc., 600 ml wody, 200 g cukru, 5 całych goździków, kawałek kory cynamonu, szczypta sproszkowanego imbiru lub kilka plasterków obranego korzenia.

Przygotowanie: wiśnie oczyścić, umyć i odsączyć z wody. Ocet połączyć w rondelku z cukrem, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Wiśnie poprzebijać wykałaczką, ułożyć w słoikach i zalać syropem. Słoiki lekko zakręcić i pasteryzować 20 minut w temperaturze 85 stopni. Po tym czasie wyjąć słoiki, dokładnie zakręcić i odstawić do spiżarki lub w inne chłodne miejsce.

/ 11Konfitura z jeżyn i jabłek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg jeżyn, 500 g jabłek miękkich - kompotowych, skórka otarta i sok z 1 cytryny, 2 szklanki cukru.

Przygotowanie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do większego garnka z grubym dnem razem z jeżynami i cytryną, zasypać cukrem. Zagotować. Gotować kilka godzin na minimalnej mocy palnika, aż konfitura zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować na mokro przez 20 minut.

/ 11Fasolka szparagowa w zalewie

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 kilogramy fasolki szparagowej, pęczek koperku, łyżka tymianku, łyżka gorczycy, sól i woda.

Przygotowanie: fasolkę dokładnie umyć, odciąć końcówki i ułożyć pionowo w słoiczkach. Dodajemy posiekany koperek, tymianek i gorczycę. Następnie zagotować wodę z solą i wystudzoną zalać fasolkę. Dokładnie zamknąć i pasteryzować w temperaturze 80 stopni C około 10 minut.

/ 11Kompot truskawkowy

Obraz
© Fotolia

Składniki: ok. 1/2 kg truskawek, cukier, woda.

Przygotowanie: dobrze umyte truskawki bez szypułek należy umieścić w słoikach (do połowy wysokości), zasypać ok. 6 łyżkami cukru. Dodać przegotowaną wodę, zakręcić. Słoiki umieścić w garnku z zimną wodą, najlepiej aby woda sięgała 2-3 cm niżej niż zakrętki. Zakryć pokrywką i od momentu zagotowania gotować jeszcze 8-10 minut. Słoiki wyjąć i ustawić dnem do góry, a po przestudzeniu przenieść do spiżarni lub w inne chłodne miejsce.

/ 11Ogórki małosolne

Obraz

Składniki: kilka twardych i małych ogórków, przegotowana i przestudzona woda oraz sól (2 łyżki na każde 1,5 litra wody), kilka ząbków czosnku, korzeń chrzanu, świeży koperek oraz liście np. chrzanu lub porzeczki.

Przygotowanie: ogórki umyć i ułożyć ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem w piórkach, chrzanem, baldachimami kopru i liśćmi porzeczki. Wszystko zalać osoloną wodą, zwracając uwagę na to, aby żaden z ogórków nie wystawał ponad linię wody. Słoiki zakryć (ale nie zakręcać) i odstawiać w chłodne i zacienione miejsce. Po około trzech dniach, końce ogórków nabiorą lekko żółtawej barwy, a wodą stanie się mętna. To znak, że ogórki są prawie gotowe. Po kolejnej dobie będą idealne.

10 / 11Sok z czarnego bzu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: spory garnek owoców (z baldachimami), litr wody i kilogram cukru.

Przygotowanie: owoce umyć i obrać, przełożyć do garnka i zalać wodą. Do gotującej się wody dosypać cukier. Gotować około dwóch godzin na małym ogniu. Następnie przestudzić, wycisnąć w lnianej ściereczce owoce i pozostały sok gotować jeszcze około pół godziny. Wlać do wyparzonych butelek i dokładnie zamknąć.

11 / 11Dżem rabarbarowy z nutą wanilii

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 kg rabarbaru, 1 kg cukru, 2 laski wanilii, 1/2 opakowania cukru waniliowego.

Przygotowanie: łodygi rabarbaru umyć, obrać, pokroić w kostkę, a następnie ułożyć w dużym garnku i zasypać cukrem. Odstawić na 12 godzin. Tak przygotowany rabarbar z cukrem gotować na wolnym ogniu ok. trzech godzin. Od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy i wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Zamieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem na kilka minut.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw