Ogórki małosolne
- ogórki gruntowe 2/3 kg
- sól 3/4 łyżki
- czosnek 6 ząbków
- natka pietruszki 4 gałązki
- przyprawa do kiszenia ogórków 2 łyżki
- Lub
- korzeń chrzanu
- baldachimy koprowe 2
- liść porzeczki czerwonej niekoniecznie
Porcja jest na ok. 3/4 litrowy słoik (czy naczynie gliniane, zależy jak kto woli).
Ogórki dokładnie myjemy (muszą być twarde i świeże) i układamy w słoiku, przekładając czosnkiem w piórkach, chrzanem, baldachimkami koprowymi czy liśćmi porzeczki (lub po prostu zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do kiszenia ogórków).
Wszystko zalewamy (najlepiej gorącą - osoloną oczywiście wcześniej) wodą. - Lepiej gorącą, wtedy ogórki szybciej są gotowe do konsumpcji.
Słoika oczywiście nie zakręcamy, przykryć możemy jak najbardziej. Odstawiamy na (najmniej) jeden dzień- polecałabym jednak 3-4...wtedy są najsmaczniejsze.
Przepis dodał użytkownik coco_rosie
Podziel się opinią
Komentarze