Niebezpieczna sól! Na te produkty lepiej uważać

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu to najpopularniejsza przyprawa i środek konserwujący używany w polskich domach. Jest oczywiście głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne jej spożywanie może być szkodliwe dla naszego organizmu. Podstawowym zagrożeniem jest fakt zatrzymywania wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Specjaliści ds. żywienia, a także kardiolodzy zalecają, aby znacznie ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku. Niestety sporą uwagę należy zwrócić także na skład soli w poszczególnych produktach spożywczych. Niektóre z nich skrywają w sobie potężne dawki tego składnika. Przez ich konsumpcję nieświadomie doprowadzić można do poważnych problemów zdrowotnych. Oto lista smakołyków, których lepiej się wystrzegać.

Obraz

/ 8Ukryte dawki soli

Obraz
© sxc.hu

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu to najpopularniejsza przyprawa w polskich domach. Jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne jej spożywanie może być szkodliwe. Podstawowym zagrożeniem jest fakt zatrzymywania wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego, a z tym wiąże się ryzyko wystąpienia miażdżycy, wylewu, udaru mózgu, niewydolności krążenia i innych zaburzeń dotyczących układu krążenia i pokarmowego. Nadmiar soli kuchennej przeciąża również nerki oraz przyczynia się do rozwoju procesów nowotworowych w organizmie - głównie żołądka. Specjaliści ds. żywienia, a także kardiolodzy zalecają więc, aby znacznie ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku. Do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu osobom dorosłym wystarczy bowiem nie więcej niż 3,7 g soli dziennie. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie tego składnika nie powinno przekraczać 5 gramów, czyli ilości mieszczącej się na małej łyżeczce do herbaty.

Sporą uwagę należy zwrócić na ilość soli w składzie poszczególnych produktów spożywczych - zwłaszcza tych gotowych. Przez ich konsumpcję nieświadomie doprowadzić można do poważnych chorób. Oto lista smakołyków, których lepiej się wystrzegać.

/ 8Sery

Obraz
© 123RF.COM

Produkty twarogowe (niesolone) zawierają niewielkie ilości sodu, bo około 40 mg/100 g. Zagrożenie stanowią jednak sery dojrzewające i topione, w których znajdziemy od 600 mg/100 g do ponad 1880 mg/100 g soli. Co ciekawe, to właśnie ser roquefort, który według niektórych odpowiedzialny jest za długowieczność Francuzów, w swoim składzie zawiera potężną dawkę słonego uzupełniacza (1809 mg/100 g). Warto więc podejść z umiarem do konsumpcji tego smakołyku.

/ 8Zupy typy instant

Obraz
© 123RF.COM

Nie od dziś wiadomo, że wysoko przetworzona żywność nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i lepiej nie włączać jej do codziennego menu. Zupki w proszku czy inne dania, które są gotowe po zalaniu ich wrzątkiem, dostarczają tyle soli, że niejednokrotnie pokrywa to dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Spore zagrożenie stanowią także sosy z proszku oraz kostki rosołowe.

/ 8Precelki i inne słone przekąski

Obraz
© sxc.hu

Prażynki, chipsy, paluszki, precelki... Czy w tych małych, chrupiących smakołykach może być coś szkodliwego? Niestety wskazuje na to ich skład, a dokładniej spora ilość użytej soli. Przykładowo garść precelków dostarcza nawet 1715 mg tego składnika. Co gorsza, jedząc takie przekąski w trakcie oglądania telewizji, zazwyczaj konsumpcja nie kończy się na kilku sztukach, tylko od razu zjada się całe opakowanie.

/ 8Fast food

Obraz
© sxc.hu

Frytki, hamburgery, nuggetsy, a także sosy z którymi serwowane są te dania to potężne dawki soli, która znacznie obciąża nasz organizm. Te pierwsze nierzadko już wizualnie dają znać, jak bardzo są słone. Z niedawno przeprowadzonych badań przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie wynika, że jedna porcja dania z baru szybkiej obsługi realizuje maksymalne dzienne spożycie soli w zakresie od około 20 do ponad 50 proc.

/ 8Słone nasiona i orzechy

Obraz
© sxc.hu

Słonecznik, nerkowce, pistacje, pestki dyni i migdały w słonej wersji to również źródła sodu. Ich charakterystyczny smak i forma sprawiają, że zagorzali fani tego typu przekąsek potrafią się do nich przykleić nawet na kilka godzin. Mając czym zająć ręce niestety zapomina się o pochłanianych składnikach, które niekoniecznie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

/ 8Produkty śniadaniowe

Obraz
© 123RF.COM

O ile płatki owsiane, otręby pszenne czy ryż preparowany to racjonalny wybór na początek dnia, o tyle płatki pszenne, kukurydziane i smakowe to potężna dawka soli na "dzień dobry". W tych popularnych smakołykach śniadaniowych znajduje się przeciętnie około 640 mg soli 100 g, a nierzadko w składzie pojawić się może nawet 1200 mg/100 g. W wielu polskich domach miseczka mleka z płatkami to ulubiony przysmak najmłodszych, a jak wiadomo dziecku wieku 4-6 lat do prawidłowego funkcjonowania wystarczy 1000 mg soli dziennie.

/ 8Wędliny i mięsa peklowane

Obraz
© 123RF.COM

Ostrożnością warto wykazać się również względem wędlin, zwłaszcza tych paczkowanych. Relatywnie wysoka zawartości soli w przetworach mięsnych podyktowana jest m.in. bezpieczeństwem mikrobiologicznym. W większości wędlin wynosi ona najczęściej około 800-1200 mg na 100 g. Produkty te dostarczają, więc znacznej ilości soli do codziennej diety. Przygotowując śniadanie lub kolację warto wziąć pod uwagę, że zaledwie dwa plasterki szynki dostarczają ponad 400 mg sodu, czyli 1/3 ilości, którą według zaleceń może w ciągu dnia spożyć dziecko w wieku przedszkolnym. Natomiast 3 sztuki parówek to ponad 1200 mg sodu, czyli wartość przekraczająca dzienne zapotrzebowanie maluchów.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji