Niebezpieczna sól! Na te produkty lepiej uważać
Ukryte dawki soli
Sól kuchenna, czyli chlorek sodu to najpopularniejsza przyprawa i środek konserwujący używany w polskich domach. Jest oczywiście głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne jej spożywanie może być szkodliwe dla naszego organizmu. Podstawowym zagrożeniem jest fakt zatrzymywania wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Specjaliści ds. żywienia, a także kardiolodzy zalecają, aby znacznie ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku. Niestety sporą uwagę należy zwrócić także na skład soli w poszczególnych produktach spożywczych. Niektóre z nich skrywają w sobie potężne dawki tego składnika. Przez ich konsumpcję nieświadomie doprowadzić można do poważnych problemów zdrowotnych. Oto lista smakołyków, których lepiej się wystrzegać.
Sól kuchenna, czyli chlorek sodu to najpopularniejsza przyprawa w polskich domach. Jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne jej spożywanie może być szkodliwe. Podstawowym zagrożeniem jest fakt zatrzymywania wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego, a z tym wiąże się ryzyko wystąpienia miażdżycy, wylewu, udaru mózgu, niewydolności krążenia i innych zaburzeń dotyczących układu krążenia i pokarmowego. Nadmiar soli kuchennej przeciąża również nerki oraz przyczynia się do rozwoju procesów nowotworowych w organizmie - głównie żołądka. Specjaliści ds. żywienia, a także kardiolodzy zalecają więc, aby znacznie ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku. Do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu osobom dorosłym wystarczy bowiem nie więcej niż 3,7 g soli dziennie. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie tego składnika nie powinno przekraczać 5 gramów, czyli ilości mieszczącej się na małej łyżeczce do herbaty.
Sporą uwagę należy zwrócić na ilość soli w składzie poszczególnych produktów spożywczych - zwłaszcza tych gotowych. Przez ich konsumpcję nieświadomie doprowadzić można do poważnych chorób. Oto lista smakołyków, których lepiej się wystrzegać.