Najzdrowsze jedzenie
Jagody
None
Jagody im ciemniejsze, tym lepsze. Zawierają bowiem więcej antocyjanów - doskonałych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Dodatkowo zabezpieczają przed utlenianiem cholesterolu LDL ("złego cholesterolu"), który jest jednym z czynników uszkadzających ściany naczyń krwionośnych. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu. Przyspieszają regenerację rodopsyny, barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła. Poza tym zwierają witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP) oraz cenne minerały - potas fosfor i wapń.
Prawdziwą furorę robią egzotyczne jagody Acai, które w swojej ciemnofioletowej skórce mają jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Są pod tym względem 10 razy silniejsze od czarnych borówek. W Polsce możemy je kupić w postaci soku, tabletek lub proszku, z którego można zrobić napój. Z kolei jagody Goji, które także należą do jednych z najbardziej odżywczych owoców, są doskonałym źródłem białka, mają trzykrotnie więcej żelaza niż szpinak, 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, a liczbą karetonoidów (w tym karotenu) biją na głowę nawet marchewkę.