Marchewkowo-orzechowe babeczki/muffinki
- (na 6 babeczek/muffinek)
- 150g mąki pszennej
- 2 jajka
- pół szklanki brązowego cukru (może być też biały)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/5 szklanki oleju roślinnego
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej albo pół łyżeczki cynmonu, pół łyżeczki imbiru i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich, laskowych albo nerkowca
[list=1]
[]Nagrzać piekarnik do 180-190 stopni.
[]W misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
[]Orzechy posiekać i prażyć na patelni przez kilka minut.
[]W drugiej misce zetrzeć marchewki na tarce o małych oczkach. Dodać jajka, olej, cukier, ekstraktu z wanilii i orzechy. Można uczyć miksera na wolnych obrotach albo trzepaczkę. Połączyć z mąka z przyprawami.
[*]Masę przelożyć do papilotek i formy na babeczki/muffinki. Piec przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przelożyć na kratkę do wystygnięcia. Można udekorować cukrem pudrem albo lukrem albo pozostawić bez niczego.
[/list]
Przepis dodał użytkownik GoldenBerries
Podziel się opinią
Komentarze