Kurczak w ziołach pieczony w całości
Pyszny sposób na popularne w Polsce mięso.
Kurczak często gości na naszych stołach - najczęściej w formie panierowanych piersi czy soczystych udek. Anna Starmach podpowiedziała, że najtańszym rozwiązaniem będzie zakup dobrej jakości kurczaka (ekologicznego) w całości i w takiej formie upieczenie go z dodatkiem ziół. Serwowany z pieczonymi warzywami to doskonała propozycja na sycący, jesienny obiad.
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i umyć. Natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, do środka włożyć pokrojoną cytrynę i rozmaryn. Czosnek pokroić i umieścić między skórą a mięsem. Warzywa dokładnie umyć, pokroić na połówki/ćwiartki, polać oliwą, doprawić do smaku, a następnie umieścić na blasze do pieczenia. Na warzywach położyć kurczaka. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą (unosząca się podczas pieczenia para nawilży mięso). Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Kurczaka piec 20 minut, po tym czasie obrócić na bok, piec kolejne 20 minut. Po tym czasie obrócić na drugi bok, piec 20 min. Obrócić piersiami do góry i piec 30 minut (razem ok. 90 minut). Po tym czasie zarówno kurczak, jak i warzywa są gotowe.