Kurczak w ziołach pieczony w całości

Pyszny sposób na popularne w Polsce mięso.

Kurczak często gości na naszych stołach - najczęściej w formie panierowanych piersi czy soczystych udek. Anna Starmach podpowiedziała, że najtańszym rozwiązaniem będzie zakup dobrej jakości kurczaka (ekologicznego) w całości i w takiej formie upieczenie go z dodatkiem ziół. Serwowany z pieczonymi warzywami to doskonała propozycja na sycący, jesienny obiad.

Składniki:
kurczak o wadze 1,5-2 kg
3 ząbki czosnku
1 cytryna
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka suszonego tymianku i oregano
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
1,5 kg warzyw: ziemniaków, marchewek, szalotki, pietruszek (korzeń)

Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i umyć. Natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, do środka włożyć pokrojoną cytrynę i rozmaryn. Czosnek pokroić i umieścić między skórą a mięsem. Warzywa dokładnie umyć, pokroić na połówki/ćwiartki, polać oliwą, doprawić do smaku, a następnie umieścić na blasze do pieczenia. Na warzywach położyć kurczaka. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą (unosząca się podczas pieczenia para nawilży mięso). Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Kurczaka piec 20 minut, po tym czasie obrócić na bok, piec kolejne 20 minut. Po tym czasie obrócić na drugi bok, piec 20 min. Obrócić piersiami do góry i piec 30 minut (razem ok. 90 minut). Po tym czasie zarówno kurczak, jak i warzywa są gotowe.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie