Trwa ładowanie...
d2jjgmo
21-05-2008 13:35

Królik w sosie leśnym

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d2jjgmo
Składniki
  • 1 kg mięsa królika
  • 3 łyżki smalcu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec ilość wg upodobań
  • ocet winny
  • sól, pieprz
Przepis

Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcję, skropić octem, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić na nim porcje mięsa, podlać winem i dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dodać przyprawy oraz obrany, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Gdy mięso będzie dochodzić dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Mięso wyjąc na półmisek, z sosu usunąć jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy. Resztę przetrzeć przez sito lub zmiksować, skorygować smak, polać sosem mięso i podawać.

Przepis dodał użytkownik oxid1

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
d2jjgmo
d2jjgmo
Więcej tematów
d2jjgmo