Jednogarnkowe ratatouille

Obraz

Składniki

  • 4 małe cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 żółte papryki
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mieszanka przypraw: rozmaryn, majeranek, tymianek, estragon i cząber
  • świeża natka pietruszki

Przepis

Cukinie pokroić w plasterki, bakłażana pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekać.

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W dużym, żaroodpornym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać bakłażany i paprykę, lekko poddusić warzywa. Po kilku minutach dodać cukinię i pomidory, doprawić do smaku i dodać czosnek. Wszystko wymieszać. Doprawić mieszanką przypraw, ponownie wymieszać i przykryć rondel. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Na koniec danie ponownie przyprawić.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja