Jednogarnkowe ratatouille
- 4 małe cukinie
- 2 bakłażany
- 2 żółte papryki
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
- mieszanka przypraw: rozmaryn, majeranek, tymianek, estragon i cząber
- świeża natka pietruszki
Cukinie pokroić w plasterki, bakłażana pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W dużym, żaroodpornym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać bakłażany i paprykę, lekko poddusić warzywa. Po kilku minutach dodać cukinię i pomidory, doprawić do smaku i dodać czosnek. Wszystko wymieszać. Doprawić mieszanką przypraw, ponownie wymieszać i przykryć rondel. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Na koniec danie ponownie przyprawić.
Podziel się opinią
Komentarze