Jakie ciasto jest najzdrowsze?
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę zjeść kawałek smacznego ciasta, nie zważając na kalorie, których w nich nie brakuje. A jest w czym wybierać - drożdżowe, kruche, biszkoptowe, francuskie, piaskowe, ptysiowe.
Smaczne, ale...
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę zjeść kawałek smacznego ciasta, nie zważając na kalorie, których w nich nie brakuje. A jest w czym wybierać - drożdżowe, kruche, biszkoptowe, francuskie, piaskowe, ptysiowe. Z ciast przygotowywanych jest wiele przysmaków, m.in. ciasteczka, drożdżówki czy pizza. Większość z nas potrafi odróżnić ich smak, ale czy wiemy, które są najzdrowsze i zawierają najmniej tłuszczu? Oto nasz przewodnik po ciastach.
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch
Najlepsze domowej roboty
Są chwile, które trudno wyobrazić sobie bez smacznego ciasta - to m.in. święta, rodzinna uroczystość, a czasem nawet spotkanie w gronie przyjaciół. Pamiętajmy jednak, żeby przy wyborze takiego smakołyku kierować się rozsądkiem. - Polecam wyroby własnej roboty. Wtedy przynajmniej wiemy, co jest w środku. Poza tym piekąc w domu, unikamy marnej jakości tłuszczów cukierniczych, spulchniaczy czy kremów na bazie margaryny, uwodornionych olejów roślinnych i nadmiaru kwasów trans, cukru oraz sztucznych barwników. Ten trud się opłaci - zapewnia doradca odchudzania i odżywiania, trener wellness Ewa Wijatkowska.
Z czego przygotować?
Jeśli decydujemy się upiec dowolne ciasto w domu, warto dodać do mąki oczyszczonej mąkę pełnoziarnistą w stosunku 3:1. Zdaniem Ewy Wijatkowskiej dzięki temu wypiek będzie bogatszy w błonnik, który szybko syci - tym samym zjemy mniej kalorii. W sezonie letnim warto dodać do ciasta świeże owoce: maliny, borówki, jagody, porzeczki, jabłka, a nawet rabarbar. - Zamiast cukru polecam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest tak samo słodki, ale o wiele mniej kaloryczny i łaskawy dla osób chorujących na cukrzycę. Z kolei osoby, które leczą grzybicę, mogą zamienić drożdże kuchenne na amoniak piekarniczy - podpowiada nasza specjalistka.
Pora wziąć pod lupę najpopularniejsze rodzaje ciast. Jak powstają i czy są zdrowe?
Ciasto drożdżowe - 290 kcal/100 g
Jego podstawowym składnikiem są drożdże, mąka pszenna, płyn (woda, mleko, śmietanka) i sól. Dodatkowe produkty podnoszą wartość odżywczą i smakową ciasta. Spulchnianie ciasta drożdżowego opiera się głównie na fermentacji alkoholowej. Cukier należy dodawać w umiarkowanych ilościach (ok. 35 dag na 1 kg), ponieważ większa ilość zmniejsza intensywność działania drożdży. Ciasto drożdżowe to podstawa ciastek, drożdżówek, placków, pizzy, strucli, pączków i racuchów. I choć ma niewiele tłuszczu oraz cukru, nie jest dla każdego. - Niewskazane jest przy chorobie grzybiczej czy kandydozie - podkreśla Ewa Wijatkowska.
Ciasto kruche - 429 kcal/100 g
Kruchość ciasta uzyskuje się przede wszystkim dzięki dużej ilości tłuszczu, który zapobiega sklejaniu się pozostałych składników. Stosunek mąki do tłuszczu wynosi 2:1, a maksymalnie 1:1. Ciasto należy zagnieść szybko, ponieważ byt długie wyrabianie powoduje utratę kruchości. Dobrze jest dodać do niego sok z cytryny lub pomarańczy. To podstawa ciast owocowych, serników i mazurków. Nie powinno się go jednak jeść zbyt często właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu.
Ciasto piaskowe 399 kcal/100 g
Na pulchność tego ciasta wpływa dodanie proszku do pieczenia i ubitej piany z białek lub ubitych (całych) jajek. Na wyrobienie ciasta piaskowego przeznacza się mąkę luksusową, wrocławską albo jedną z nich, wymieszaną z mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1. Ciasto piaskowe wyrabia się w naczyniu. - Jest delikatne. Łatwo rozsypuje się podczas krojenia. Znane jest pod postacią babek i keksów - mówi Ewa Wijatkowska.
Ciasto francuskie 407 kcal/100 g
Zaliczane jest do jednych z najbardziej delikatnych. Po upieczeniu składa się z szeregu cienkich warstewek, zwanych listkami, które powstają dzięki dużej zawartości tłuszczu i odpowiedniej technice przygotowania, polegającej na połączeniu ciasta podstawowego z ciastem maślanym. Wszystkie wyroby z ciasta francuskiego należy przed pieczeniem ochłodzić. - Niestety, podczas pieczenia wchłania zdradliwie dużo tłuszczu. Niewskazane jest dla osób cierpiących na choroby wątroby - ostrzega Ewa Wijatkowska. Ciasto francuskie najczęściej podawane jest w formie rogalików.
Ciasto biszkoptowe - 340/100 g
Odznacza się lekkością i pulchnością, gdyż wtłacza się do niego dużą ilość powietrza. Podstawowymi składnikami są mąka (tortowa lub wrocławska), cukier grysikowy lub puder, jajka. Mąkę pszenną można częściowo zastąpić mąką ziemniaczaną w stosunku 1:1 lub 2:1. - To lekkie ciasto bez dodatku tłuszczu. Nie jest jednak wskazane dla osób z nietolerancją glutenu. Podawane najczęściej jako baza do tortów oraz ciast z owocami i galaretkami - informuje nasza specjalistka.
Inne popularne ciasta to: ptysiowe (lekkie i delikatne w smaku, ale bardzo nietrwałe), piernikowe (zawiera dużo miodu i/lub cukru) czy półfrancuskie (powstaje w podobny sposób jak francuskie, jest jednak lżejsze).
Ewa Podsiadły-Natorska/mmch