Jabłecznik
- 200 g Kasi
- 250 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 150 g migdałów lub orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka
KASIĘ utrzyj z cukrem na pulchną masę. Dodawaj po jednym żółtku, a na końcu po łyżce mąki (obie mąki wymieszaj z proszkiem i cynamonem i przesiej przez sito). Ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie połącz ją z utartymi, rozdrobnionymi migdałami lub orzechami, a następnie z ciastem. Obierz jabłka i podziel je na ćwiartki lub ósemki. Na posmarowaną KASIĄ i posypaną tartą bułką formę do tarty lub tortownicę wyłóż ciasto. Na wierzchu ułóż jabłka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C, aż ciasto się przyrumieni. przez ok. 35 minut.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze