Hit na obiad. Zrób tak ziemniaki, a rodzina oniemieje z zachwytu

Ziemniaki wcale nie muszą być spychane na drugi plan. W tym wydaniu smakują po prostu bosko. Mamy dla was prosty i sprawdzony przepis na faszerowane opiekane ziemniaczki. Wypróbujcie każdy z trzech farszy - serowo-cebulowy, grzybkowy z boczkiem i łososiowy. Z pewnością znajdziecie wśród nich coś dla siebie.

Faszerowane ziemniakiFaszerowane ziemniaki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 25 g masła
  • 1-2 łyżki mleka
  • sól i mielony pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

Farsz serowo-cebulowy:

  • 25 g masła
  • 2 cebulki drobno posiekane
  • 50 g startego żółtego sera

Farsz mięsno-grzybowy:

  • 25 g masła
  • 4 plasterki boczku drobno posiekanego
  • 50 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 posiekane pomidory
  • 2 ubite jajka

Farsz łososiowy:

  • 60 g łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki keczupu
  • sól pieprz

Przepis

  • Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C. Ziemniaki nakłuć widelcem ze wszystkich stron.
  • Piec ok. 1 godz. póki nie zmiękną. Potem rozkroić je na pół. Środki wyjąć łyżeczką i utłuc z masłem oraz mlekiem, a potem przyprawić solą i pieprzem.

Przepis

  • Farsz serowo-cebulowy: cebulę wrzucić na patelnię z masłem, podsmażyć póki nie zmięknie. Dodać miąższ z ziemniaków, połowę sera i wymieszać.
  • Farsz nałożyć do mundurków, posypać serem i przypiec na ruszcie.

Przepis

  • Farsz mięsno-grzybowy: roztopić masło. Boczek z pieczarkami podsmażyć 5 minut. Mundurki wypełnić do połowy miąższem ziemniaków, potem dodać połowę boczku, pieczarek i pomidorów.
  • Środki wypełnić pozostałą częścią boczku , pieczarek i pomidorów. Na wierzch nałożyć ubite jajko.
  • Trzymać ziemniaki w piekarniku, dopóki się dobrze nie zagrzeją.

Przepis

  • Farsz łososiowy: łososia rozdrobnić widelcem lub drobno pokroić. Utłuc z ziemniakami, majonezem, keczupem oraz przyprawami.
  • Nałożyć do mundurków, powtórnie podgrzać w piekarniku, przybrać i podawać.

Wybrane dla Ciebie

Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"