Czego nie może jeść kobieta w ciąży?
Jakie produkty są zakazane dla kobiet w ciąży? Wiem o ostrygach, ale słyszałam też o serach pleśniowych. Proszę o radę, czego unikać w pierwszym trymestrze?
Na pierwszym miejscu produktów zakazanych umieściłabym alkohol, nawet w najmniejszych ilościach i nie tylko w pierwszym trymestrze, ale w czasie całej ciąży, jak również w okresie karmienia piersią. Ze względy na zawartość kofeiny i dwutlenku węgla powinna Pani także zrezygnować z picia słodzonych i gazowanych napojów. Większość z nich zawiera sztuczne barwniki i substancje konserwujące, które zdecydowanie nie będą miały pozytywnego wpływu na Pani zdrowie i samopoczucie. Podobnie jak w przypadku napojów, ograniczeniu powinna ulec także ilość wypijanej kawy do małej filiżanki dziennie. Najlepiej w ogóle z niej zrezygnować i zastąpić naparami herbacianymi ziołowymi lub herbata zieloną, owocową.
Z produktów żywieniowych na pierwszym miejscu umieściłabym surowe mięso (np. tatar)
i surowe ryby (tak popularne w ostatnich latach sushi) oraz owoce morza. Są to produkty które bardzo szybko się psują co zwiększa ryzyko namnażania się chorobotwórczych drobnoustrojów, które mogą zagrażać zdrowiu zarówno matki jak i dziecka.
Kobieta ciężarna nie może jeść serów pleśniowych oraz serów typu gorgonzola, camembert oraz produktów z mleka niepasteryzowanego np. oscypków ponieważ mogą w nich znajdować się bakterie z rodzaju listeria, wywołujące listeriozę. Przyszłe mamy są bardziej narażone na tę chorobę, a ciężkie jej przypadki mogą wywołać wiele poważnych komplikacji.
Poza wymienionymi produktami warto dbać o świeżość i wysoką jakość wszystkich produktów spożywczych. Unikać żywności przetworzonej, potraw typu fast food, nadmiernej ilości słodyczy (źródło pustych kalorii sprzyjające otyłości) oraz produktów obfitujących w tłuszcz lub przygotowanych na dużej ilości tłuszczu.