Ciasto snickers. Świetny pomysł na jesienny deser
Ciasto Snickers wprowadzi cię w jesienno-zimowy nastrój kulinarny. Po sezonie letnim, w którym królowały lekkie ciasta owocowe, nadszedł czas na kremy, czekoladę i orzechy. Trzeba jakoś osłodzić słotną pogodę...
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
Krem I:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem II:
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
- Trzy identyczne prostokątne formy (20 x 30 cm), posmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
- Ugotować budyń śmietankowy używając o jedną trzecią mleka mniej, niż podano w przepisie. Ostudzić.
- W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić. Jeśli nie masz czasu na gotowanie mleka, kup w sklepie gotowy karmel.
- Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze