Ciasto snickers. Świetny pomysł na jesienny deser
Ciasto Snickers wprowadzi cię w jesienno-zimowy nastrój kulinarny. Po sezonie letnim, w którym królowały lekkie ciasta owocowe, nadszedł czas na kremy, czekoladę i orzechy. Trzeba jakoś osłodzić słotną pogodę...
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 60 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
Krem I:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem II:
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
Przepis
- Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
- Trzy identyczne prostokątne formy (20 x 30 cm), posmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
- Ugotować budyń śmietankowy używając o jedną trzecią mleka mniej, niż podano w przepisie. Ostudzić.
- W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić. Jeśli nie masz czasu na gotowanie mleka, kup w sklepie gotowy karmel.
- Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl