Ciasto snickers. Świetny pomysł na jesienny deser

Ciasto Snickers wprowadzi cię w jesienno-zimowy nastrój kulinarny. Po sezonie letnim, w którym królowały lekkie ciasta owocowe, nadszedł czas na kremy, czekoladę i orzechy. Trzeba jakoś osłodzić słotną pogodę...

Piece of homemade chocolate cake with chocolate cream on a black saucer, white background.
background, birthday, black, brown, brownie, cake, caramel, cheesecake, chocolate, closeup, coffee, cream, dark, delicious, dessert, eating, food, fudge, homemade, layered, marble, nut, pastry, peanut, peanuts, pie, piece, plate, snack, snickers, spoon, sweet, tasty, toffee, vegan, whitePiece of homemade chocolate cake with chocolate cream on a black saucer, white background. background, birthday, black, brown, brownie, cake, caramel, cheesecake, chocolate, closeup, coffee, cream, dark, delicious, dessert, eating, food, fudge, homemade, layered, marble, nut, pastry, peanut, peanuts, pie, piece, plate, snack, snickers, spoon, sweet, tasty, toffee, vegan, white
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich

Krem I:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Krem II:

  • puszka skondensowanego mleka słodzonego

Przepis

  • Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
  • Trzy identyczne prostokątne formy (20 x 30 cm), posmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z pozostałymi.
  • Ugotować budyń śmietankowy używając o jedną trzecią mleka mniej, niż podano w przepisie. Ostudzić.
  • W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Ostudzić. Jeśli nie masz czasu na gotowanie mleka, kup w sklepie gotowy karmel.
  • Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości