Burgery łososiowe
- 700 g filetów z łososia norweskiego (dla leniwych: do przygotowania hamburgerów można użyć gotowych medalionów z łososia norweskiego firmy Limito, opakowanie 500 g)
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sól
- 1/4 łyżeczka pieprzu białego
- oliwa z oliwek
- bułki hamburgerowe (tyle, ile jest osób)
- ser żółty w plasterkach (polecam wędzony)
- 2 średnie cebule
- kilka liści sałaty
Rozmrożone filet z ryby zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać drobno nożem. Cebule pokroić w grube plastry, a końcówki bardzo drobno posiekać. W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki: mięso z łososia, posiekane końcówki cebuli, skrobię, szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać tartej bułki. Z masy formować spłaszczone kotlety minimalnie większe od średnicy bułki hamburgerowej. Posmarować oliwą. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Obok upiec krążki cebulki. Podawać w bułce obłożone ulubionymi dodatkami (tj. serem, cebulką, sałatą).
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl
Przepis dodał użytkownik lola123
Podziel się opinią
Komentarze