Babka na Wielkanoc
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 150 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 100 g rodzynek
- płatki migdałów i polewa do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, mleko, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dodać rodzynki obtoczone w mące. Formę należy wysmarować tłuszczem i opruszyć mąką. Nałożyć ciasto do formy. Piec w temp. 180? C przez 60 minut. Po wystygnięciu ciasto polać polewą i udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik mmarcin5055
Podziel się opinią
Komentarze