Bąbelki na wagę złota

Szampan zwykle kojarzony jest z luksusem (nie mylić z popularnym winem musującym) i świętowaniem szczególnie doniosłych momentów. Cóż... To także niemała inwestycja.

Obraz

/ 11Bąbelki na wagę złota

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Produkowany jest wyłącznie we Francji, w regionie Champagne. Do jego wytwarzania używane są winogrona trzech głównych szczepów: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Większość z produkowanych obecnie szampanów jest "non-vintage". Oznacza to, że są mieszanką kilku roczników win. Zdarza się jednak, jeśli jakość rocznika jest dobra, iż producenci decydują się na typ "vintage". Tak powstaje szampan, który musi być skomponowany z co najmniej 85 proc. winogron z danego rocznika. Przedstawiamy najlepsze z najlepszych...

/ 11Dom Pérignon

Obraz
© Thinkstock

Jeden z najbardziej znanych, choć wcale nie najdroższych szampanów produkowanych przez Moët et Chandon. Nazwany na cześć benedyktyna, który wg legendy wynalazł bezpieczny sposób jego produkcji. Wszystkie winogrona użyte do produkcji pochodzą z tego samego rocznika (vintage). Produkcja odbywa się jedynie w tych latach, w których producent uznaje, że winogrona są wystarczająco wysokiej jakości. Cena to jakieś 500 zł.

/ 11Clos des Goisses

Obraz
© iStockphoto/Thinsktock

Philipponnat to młody (powstały w 1911 r.), choć liczący się "dom szampański", którego prawdziwym skarbem jest zakupiona w 1935 r. winnica Clos des Goisses w Mareuil-sur-A. Styl powstającego tam szampana jest bardzo tradycyjny, produkowany z dużym udziałem pinot. Cena to niewiele ponad 550 zł.

/ 11Blanc de Blancs Comtes de Champagne

Obraz
© iStockphoto/Thinsktock

Szampan z czystego chardonnay. Niegdyś prawdziwa perła Taittinger - jednego z najbardziej znanych domów szampańskich. I choć dzisiaj stracił nieco na swoim blasku, to wciąż jest w cenie. Za butelkę zapłacić trzeba jakieś 730 zł.

/ 11Grand Siecle

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Szampan z modnej ostatnio grupy ultrawytrawnych. Oparty na gronach chardonnay. Czasem rocznikowy, a niekiedy kupaż kilku roczników. Producent (Laurent-Perrier) zapewnia, że sprawdzi się jako aperitif, a także podkreśli smak cielęciny, drobiu, owoców morza, pasztetów, ryb, serów i wędlin. Cena: jakieś 730 zł.

/ 11Brut

Obraz
© Elizabeth Hachem/Lifesize/Thinkstock

Jeden z bardziej przystępnych, rocznikowych szampanów firmy Krug. Wyprodukowany ze szczepów winogron chardonnay (20-30 proc.), pinot noir (50-55 proc.) i pinot meunier (15-20 proc.). Idealny jako aperitif, doskonale smakuje z owocami morza i skorupiakami. Do kupienia już za niewiele ponad 800 zł.

/ 11Clos Saint-Hilaire

Obraz
© Ryan McVay/Lifesize/Thinkstock

Delikatna nuta ciastek, miodu , akacji i prażonych orzechów z nutą białego pieprzu, miodu oraz gruszki - zachwala "dom szampański" Billecart-Salmon. Podobno doskonały dla koneserów. Cena? Jakieś 1,2 tys. zł jedną butelkę tego różowego cuda.

/ 11Blanc des Blancs

Obraz
© sxc.hu

Produkowany jedynie z czystego chardonnay. Każdego roku Salon opuszcza jedynie 60 tys. butelek. Ten lekki, kremowy szampan o wydatnym zapachu owoców kosztuje prawie 1,5 tys. zł. Oczywiście producent oferuje też droższy rocznik, np. Cuvée S (1961 r.) za ponad 8 tys. zł.

/ 11Vieilles Vignes Françaises

Obraz
© sxc.hu

Produkowane przez "dom szampana" Bollinger założony w 1829 r. Rodzi się z trzech niewielkich parceli, które dzięki piaszczystej glebie przetrwały filokserę (mszyce, groźne szkodniki winnic). Opinie na jego temat są mocno podzielone. By poznać jego bukiet, należy wyłożyć ponad 2 tys. zł.

10 / 11Clos du Mesnil

Obraz
© sxc.hu

Tworzony z gron chardonnay, przez jedną winnicę - Clos du Mesnil należącą do Krug. W bukiecie zapachowym wyczujemy bogate i dojrzałe aromaty kandyzowanych cytrusów, miodu i czekolady nugatowej. Kosztuje ok. 4,2 tys. złotych.

11 / 11Clos d'Ambonnay

Obraz
© sxc.hu

Szampan ponownie od Krug. Powstał z winogron Pinot Noir, których pierwsze zbiory miały miejsce 1 października 1995 r. Fermentował w niewielkich dębowych beczkach, by ostatecznie stać się największą winiarską sensacją 2008 r. Jego bukiet to francuska brioszka, prażone migdały, kandyzowane przyprawy korzenne, a do tego plastry wosku pszczelego i czerwone owoce leśne. Cena - zawrotna - ok. 10 tys.

qk

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce