10 najbardziej kalorycznych drinków

Często zapominamy o tym, że kalorie ma nie tylko to, co na talerzu, ale także to, co w szklance czy w kieliszku. Pijemy mocno dosładzane soki... i alkohol, który - niestety - jest wrogiem wszystkich odchudzających się.

Obraz

/ 10Tuczące trunki

Obraz
© archiwum

Często zapominamy o tym, że kalorie ma nie tylko to, co na talerzu, ale także to, co w szklance czy kieliszku. Pijemy mocno dosładzane soki... i alkohol. Latem częściej też drinki. Które z nich są najbardziej tuczące? Za magazynem Forbes przedstawiamy najbardziej kaloryczną dziesiątkę.

10. Cosmopolitan
150 kcal, węglowodany 10g

Typowy drink kobiecy znany wszystkim fankom serialu "Seks w wielkim mieście". Aż trudno uwierzyć, że jego bohaterki poiły się nim godzinami. Ten koktajl na bazie wódki, triple sec, cointreau, soku żurawinowego i soku z limonki ma 150 kcal. Często jednak zamiast soku z limonki używa się syropu, co powoduje, że staje się bardziej kaloryczny.

/ 109. Mojito

Obraz
© archiwum

Ten orzeźwiający drink - ulubiony trunek Ernesta Hemingwaya - od wielu lat cieszy się światową popularnością. To mieszanka białego rumu, syropu cukrowego lub cukru, gazowej wody mineralnej przyprawiona świeżą miętą i limonką. Choć zwykło się go uważać za kubański koktajl alkoholowy, to pierwszą, prymitywną wersję pijał już legendarny kapitan Drake, angielski korsarz żyjący w XVI w. Zamiast rumu używał on jednak tafii.

/ 108. Gin z tonikiem

Obraz
© archiwum

Wydawałoby się , że alkohol pachnący jałowcem i napój gazowany o gorzkawym smaku stanowią niezbyt kaloryczną mieszankę. Trzeba jednak pamiętać, o cukrze w toniku. Koktajl ten został wymyślony przez wojska Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Tonik zawierał bowiem chininę, zapobiegającą malarii i jednocześnie odpowiedzialną za jego bardzo gorzki smak. Gin podobno został dodany, by uczynić trunek bardziej znośnym.

/ 107. Fog Cutter

Obraz
© archiwum

Niebezpieczeństwem jest już sam fakt, że zawiera kilka gatunków alkoholi - brandy, gin, rum, sherry. Do tego sok z pomarańczy i cytryny oraz syrop migdałowy. To niestety musi być kaloryczne.

/ 106. Koktajl szpampański

Obraz
© archiwum

Szampan jest zdradliwy, a do tego tuczący. Koniak i cukier potrzebne do koktajlu to dodatkowe kalorie i nic tu nie zmieni kropelka goryczy (angostura bitters) i skórki cytryny. Pierwsze receptury na szampański koktajl pojawiły się w drugiej połowie XIX w. O drinku wspominał m.in. Mark Twain w książce "Prostaczkowie za granicą". Wówczas trunek był jeszcze bardziej słodki niż dzisiaj, bo bazą częściej był słodki, a nie wytrawny szampan.

/ 105. Mai Tai

Obraz
© archiwum

Po tajsku Mai Tai oznacza po prostu "dobry". To orzeźwiający koktajl alkoholowy przyrządzany na bazie rumu, soku pomarańczowego, ananasowego, limonki i kruszonego lodu. O to, kto pierwszy stworzył jego recepturę (1933 lub 1944 r.) toczyły boje dwie kalifornijskie restauracje, a raczej ich założyciele - Victor Jules Bergeron junior z Trader Vic's oraz Donn Beach z Don the Beachcomber. Specjalizowali się w egzotycznej, polinezyjskiej kuchni.

/ 104. White Russian

Obraz
© archiwum

Jak wszystkie inne kremowe drinki, ten również ma mnóstwo kalorii. Zresztą smakuje jak deser. Nazwa nie ma nic wspólnego z pochodzeniem trunku, a wzięła się od jego głównego składnika, czyli wódki. Popularność zawdzięcza też braciom Coen. To właśnie w filmie "Big Lebowski" Dude, czyli bohater grany przez Jeffa Bridgesa, nie mógł się obyć bez szklaneczki White Russian.

/ 103. Pina Colada

Obraz
© archiwum

Pyszny karaibski koktajl z rumu, mleczka kokosowego i soku ananasowego. Niestety równie słodki, co kaloryczny. Autorem oryginalnej receptury jest Ramon "Monchito" Marrero, który podobno przez 3 miesiące mieszał, wstrząsał i eksperymentował, by powstał drink mający być znakiem firmowym Caribe Hilton's Beachcomber Bar w Puerto Rico (1954 r.)

/ 102. Margarita

Obraz
© archiwum

Kultowy drink zawiera prawie tyle kalorii, ile obiadowa "przekąska" w popularnym fast foodzie, chociaż nie ma zbyt wielu składników. Mieszanka tequili, triple sec i soku z limonki niestety nie należy do lekkich trunków. To meksykański wynalazek, a według jednej z wersji dotyczącej jego powstania, nazwany został imieniem Margarity Henkel, córki niemieckiego ambasadora, która jako pierwsza spróbowała mieszanki przygotowanej przez Carlosa Orozco, lokalnego barmana z Ensenady.

10 / 101. Long Island Iced Tea

Obraz
© archiwum

Niebezpieczny drink, będący dość wytrawną mieszkanką coli i kilku różnych rodzajów alkoholu: wódki, tequilli, rumu, ginu, curacao. Nie tylko ścina z nóg, ale także ma wyjątkowo dużo kalorii. To najbardziej tuczący koktajl, a także najmłodszy z całej dziesiątki. Pierwszy raz zaserwowano go pod koniec lat 70.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw