Zupa z zielonych ogórków
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 700 g ogórków zielonych
- 1 duża cebula
- 200 g marchewki
- 3 małe ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 l bulionu
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Ogórki bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w średniej wielkości plastry. Cebule obieramy i siekamy. Jeśli nie korzystamy z mrożonej marchewki, to obieramy korzenie i kroimy w kostkę jak ziemniaki.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy ogórki, marchewkę i chwilę podsmażamy.
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, zgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy zawartość patelni i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze