Trwa ładowanie...
d2hhaum
15-05-2015 08:06

Zupa z pokrzywy z jajkiem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d2hhaum
Składniki
  • 500 g świeżo uciętych wierzchoł­ków młodej pokrzywy zwyczajnej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki wywaru z włoszczyzny
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 3 jaja
  • imbir
  • starta gałka musz­katołowa
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Opłukaną pokrzy­wę bardzo dokładnie sparzyć wrzątkiem na sicie, następnie udusić na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Składniki zmiksować za pomocą blendera, zalać wywa­rem z włoszczyzny oraz mlekiem, zagotować. Po kilku minutach zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (wcześniej zahartować) i przy­prawić do smaku. Do każdej porcji włożyć jajko ugotowane na twardo.

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj