Zupa z pokrzywy z jajkiem
- 500 g świeżo uciętych wierzchołków młodej pokrzywy zwyczajnej
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 szklanki wywaru z włoszczyzny
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki śmietany
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 3 jaja
- imbir
- starta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Opłukaną pokrzywę bardzo dokładnie sparzyć wrzątkiem na sicie, następnie udusić na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Składniki zmiksować za pomocą blendera, zalać wywarem z włoszczyzny oraz mlekiem, zagotować. Po kilku minutach zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (wcześniej zahartować) i przyprawić do smaku. Do każdej porcji włożyć jajko ugotowane na twardo.
Podziel się opinią
Komentarze