Trwa ładowanie...
d3xste1
d3xste1

Zupa z pokrzywy z jajkiem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 500 g świeżo uciętych wierzchoł­ków młodej pokrzywy zwyczajnej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 szklanki wywaru z włoszczyzny
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 3 jaja
  • imbir
  • starta gałka musz­katołowa
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Opłukaną pokrzy­wę bardzo dokładnie sparzyć wrzątkiem na sicie, następnie udusić na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Składniki zmiksować za pomocą blendera, zalać wywa­rem z włoszczyzny oraz mlekiem, zagotować. Po kilku minutach zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką (wcześniej zahartować) i przy­prawić do smaku. Do każdej porcji włożyć jajko ugotowane na twardo.

d3xste1

Podziel się opinią

1
Share
d3xste1

d3xste1
d3xste1
d3xste1