Zupa meksykańska z nachosami

Obraz

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 250 g mięsa mielonego (wykorzystane mięso wołowe)
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mieszanki warzywnej zawierającej czerwoną fasolę (wykorzystane Nordis Warzywa na patelnię premium)
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • mała puszka kukurydzy (jeśli nie mamy dostępu do świeżej papryczki chili, to możemy wykorzystać kukurydzę z kawałkami chili Bonduelle)
  • kawałek papryczki chili
  • 0,5 l bulionu lub gorącej wody
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma do smaku
    • Nachosy:
  • 2-3 placki tortilli
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz, po pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki

Przepis

Do rondla z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok. 10 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy mrożone warzywa, pomidory, pokrojone chili i dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy kukurydzę, dolewamy bulionu lub wody i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą do smaku (uwaga odnośnie kurkumy – jeśli dodamy jej za dużo zupa będzie gorzka).
Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minuty i wyłączamy.
W międzyczasie przygotowujemy nachosy. Placki tortilli kroimy na 8 części (jak pizzę). Każdą z tych części kroimy jeszcze na 3 części tak, aby powstały trójkątne kształty. Do miseczki wlewamy olej i przyprawy, a następnie zanurzamy w niej każdy trójkąt z tortilli, który potem wykładamy na blachę.
Tak przygotowane nachosy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 5 do 10 minut. Kontrolujemy twardość i kolor – nachosy powinny być twarde i mieć złocisty kolor.
Zupę meksykańską podajemy gorącą, posypując uprzednio startym żółtym serem.
Tanio, szybko, smacznie!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟