Zupa meksykańska z nachosami

Obraz

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 250 g mięsa mielonego (wykorzystane mięso wołowe)
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mieszanki warzywnej zawierającej czerwoną fasolę (wykorzystane Nordis Warzywa na patelnię premium)
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • mała puszka kukurydzy (jeśli nie mamy dostępu do świeżej papryczki chili, to możemy wykorzystać kukurydzę z kawałkami chili Bonduelle)
  • kawałek papryczki chili
  • 0,5 l bulionu lub gorącej wody
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma do smaku
    • Nachosy:
  • 2-3 placki tortilli
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz, po pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki

Przepis

Do rondla z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok. 10 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy mrożone warzywa, pomidory, pokrojone chili i dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy kukurydzę, dolewamy bulionu lub wody i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą do smaku (uwaga odnośnie kurkumy – jeśli dodamy jej za dużo zupa będzie gorzka).
Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minuty i wyłączamy.
W międzyczasie przygotowujemy nachosy. Placki tortilli kroimy na 8 części (jak pizzę). Każdą z tych części kroimy jeszcze na 3 części tak, aby powstały trójkątne kształty. Do miseczki wlewamy olej i przyprawy, a następnie zanurzamy w niej każdy trójkąt z tortilli, który potem wykładamy na blachę.
Tak przygotowane nachosy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 5 do 10 minut. Kontrolujemy twardość i kolor – nachosy powinny być twarde i mieć złocisty kolor.
Zupę meksykańską podajemy gorącą, posypując uprzednio startym żółtym serem.
Tanio, szybko, smacznie!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu