Zupa meksykańska z nachosami

Obraz

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 250 g mięsa mielonego (wykorzystane mięso wołowe)
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mieszanki warzywnej zawierającej czerwoną fasolę (wykorzystane Nordis Warzywa na patelnię premium)
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • mała puszka kukurydzy (jeśli nie mamy dostępu do świeżej papryczki chili, to możemy wykorzystać kukurydzę z kawałkami chili Bonduelle)
  • kawałek papryczki chili
  • 0,5 l bulionu lub gorącej wody
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma do smaku
    • Nachosy:
  • 2-3 placki tortilli
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz, po pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki

Przepis

Do rondla z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok. 10 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy mrożone warzywa, pomidory, pokrojone chili i dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy kukurydzę, dolewamy bulionu lub wody i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą do smaku (uwaga odnośnie kurkumy – jeśli dodamy jej za dużo zupa będzie gorzka).
Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minuty i wyłączamy.
W międzyczasie przygotowujemy nachosy. Placki tortilli kroimy na 8 części (jak pizzę). Każdą z tych części kroimy jeszcze na 3 części tak, aby powstały trójkątne kształty. Do miseczki wlewamy olej i przyprawy, a następnie zanurzamy w niej każdy trójkąt z tortilli, który potem wykładamy na blachę.
Tak przygotowane nachosy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 5 do 10 minut. Kontrolujemy twardość i kolor – nachosy powinny być twarde i mieć złocisty kolor.
Zupę meksykańską podajemy gorącą, posypując uprzednio startym żółtym serem.
Tanio, szybko, smacznie!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce