Składniki
- 1 marchewka
 - 3 spore korzenie pietruszki
 - kawałek selera
 - 1 średnia cebula
 - 1,5 litra bulionu
 - kawałek masła
 - 4 łyżki kwaśnej śmietany,
 - 2 łyżki szczypiorku,
 - 2 łyżki koperku,
 - sól, pieprz, tymianek,
 - 2 liście laurowe,
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 
Przepis
Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki. Następnie podsmażyć je na maśle w dużym garnku.
Przepis
Dodać bulion, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
Przepis
Następnie całość zmiksować blenderem. Postawić na małym ogniu, dodać śmietanę i posypać koperkiem oraz szczypiorkiem.
Przepis
Zupę serwować z grzankami, bagietką lub razowym pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl