Trwa ładowanie...
d8cy46n
oprac. Katarzyna Gileta

Zupa kartoflanka. Prosta i pyszna

Przepis

Prosta zupa, która zachwyca smakiem. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca oraz niesamowicie aromatyczna.

d8cy46n
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©gkrphoto - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • resztki mięs, wędlin itp.
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • mała łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przepis
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Płuczemy i zalewamy wodą 3-4 cm nad ziemniakami - solimy je i gotujemy razem z pokrojoną w kosteczkę 1 surową cebulą, pod koniec gotowania dodajemy puszkę groszku konserwowego razem z płynem.
  • W czasie gotowania ziemniaków, na maśle podsmażamy wędliny i resztki mięsiwa uchowane w zakamarkach lodówki z drugą cebulką pokrojoną w kostkę.
  • Dodajemy koncentrat, cukier, majeranek, pieprz i przesmażamy na dużym ogniu.
  • Gdy ziemniaczki będą już miękkie, dodajemy zawartość patelni - całość doprawiamy jeszcze do smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa kartoflanka. Prosta i pyszna
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d8cy46n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d8cy46n
d8cy46n
d8cy46n
d8cy46n
Więcej tematów
d8cy46n