Zupa kartoflanka. Prosta i pyszna
Prosta zupa, która zachwyca smakiem. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, sycąca oraz niesamowicie aromatyczna.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- resztki mięs, wędlin itp.
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- majeranek
- mała łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przepis
- Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Płuczemy i zalewamy wodą 3-4 cm nad ziemniakami - solimy je i gotujemy razem z pokrojoną w kosteczkę 1 surową cebulą, pod koniec gotowania dodajemy puszkę groszku konserwowego razem z płynem.
- W czasie gotowania ziemniaków, na maśle podsmażamy wędliny i resztki mięsiwa uchowane w zakamarkach lodówki z drugą cebulką pokrojoną w kostkę.
- Dodajemy koncentrat, cukier, majeranek, pieprz i przesmażamy na dużym ogniu.
- Gdy ziemniaczki będą już miękkie, dodajemy zawartość patelni - całość doprawiamy jeszcze do smaku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl