Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa to smak jesieni, wtedy też najlepiej przygotować ją na świeżych grzybach leśnych. Jest wiele przepisów na ten przysmak, my przedstawiamy wersję z domowymi, lanymi kluseczkami.

Zupa grzybowaZupa grzybowa
oprac. Karolina Rozmus

Na zupę:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych (najlepiej różne gatunki: podgrzybki, borowiki, maślaki, koźlarze)
  • 1 litr wywaru warzywnego na włoszczyźnie
  • 1 marchew
  • 1-2 szalotki
  • 2 łyżki sera mascarpone (lub 100 ml kremówki)
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony lubczyk i tymianek, 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy.

Na kluski lane:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli

Przepis

  • Wywar postawić na palniku i dodać do niego pokrojoną w plastry marchew oraz wrzucić przyprawy.
  • W międzyczasie oczyszczone grzyby pokroić na plastry, a szalotkę w drobną kostkę.
  • Rozgrzać masło na patelni i wrzucić grzyby. Podsmażać, aż będą złociste, wrzucić szalotkę i dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  • Przełożyć do garnka z wrzącym bulionem i gotować przez kolejne 20 minut.
  • W tym czasie przygotować ciasto na lane kluski: w miseczce rozkłócić jajka i przesiać do nich mąkę. Wymieszać rózgą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wlewać cienkim strumykiem na gotujący się rosół. Lane kluski będą gotowe po upływie mniej więcej 1 minuty.
  • Ser mascarpone lub kremówkę rozrobić z niewielką ilością gorącego wywaru i wlać do zupy. Podgrzewać przez chwilę, nie doprowadzając do wrzenia.
  • Zupę można podawać ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie