Zupa gołąbkowa z ryżem
Zupa gołąbkowa jest pysznym daniem inspirowanym gołąbkami – z mięsem mielonym i ryżem. Z powodzeniem może zastąpić danie główne, ponieważ jest sycąca. Na pewno warto wypróbować zupę gołąbkową – zasmakuje entuzjastom gołąbków, choć nie tylko.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 25 dag mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 0,5 pora (tylko biała część)
- 0,5 bulwy małego selera korzeniowego
- 1 marchew
- 1/3 szklanki ryżu
- 1/3 małej główki białej kapusty
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki cząbru, sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany 18 procent
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- Por, seler i marchew umyć oraz obrać. Pora i cebulę posiekać w drobną kostkę, a marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na dnie garnka rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić warzywa oraz mięso mielone.
- Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć przez około 5 minut, aż mięso i warzywa się zrumienią.
- W międzyczasie przepłukać ryż i posiekać drobno kapustę.
- Po upływie tego czasu składniki zupy zalać bulionem, dodać resztę przypraw, kapustę i ryż.
- Gotować do miękkości ryżu – w zależności od rodzaju może to zająć ok. 10-15 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować zupę.
- Następnie w niewielkiej miseczce rozkłócić z gorącą zupą śmietanę i wlać ją do garnka. Nie doprowadzać do wrzenia – gdy zupa zacznie delikatnie bulgotać, zdjąć garnek z palnika.
- Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z dodatkowym kleksem śmietany na talerzu oraz świeżym pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze