Trwa ładowanie...
d11i16y
18-11-2020 09:42

Zupa gołąbkowa z ryżem

Przepis

Zupa gołąbkowa jest pysznym daniem inspirowanym gołąbkami – z mięsem mielonym i ryżem. Z powodzeniem może zastąpić danie główne, ponieważ jest sycąca. Na pewno warto wypróbować zupę gołąbkową – zasmakuje entuzjastom gołąbków, choć nie tylko.

d11i16y
2.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 0,5 pora (tylko biała część)
  • 0,5 bulwy małego selera korzeniowego
  • 1 marchew
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/3 małej główki białej kapusty
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki cząbru, sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
Przepis
  • Por, seler i marchew umyć oraz obrać. Pora i cebulę posiekać w drobną kostkę, a marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na dnie garnka rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić warzywa oraz mięso mielone.
  • Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć przez około 5 minut, aż mięso i warzywa się zrumienią.
  • W międzyczasie przepłukać ryż i posiekać drobno kapustę.
  • Po upływie tego czasu składniki zupy zalać bulionem, dodać resztę przypraw, kapustę i ryż.
  • Gotować do miękkości ryżu – w zależności od rodzaju może to zająć ok. 10-15 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować zupę.
  • Następnie w niewielkiej miseczce rozkłócić z gorącą zupą śmietanę i wlać ją do garnka. Nie doprowadzać do wrzenia – gdy zupa zacznie delikatnie bulgotać, zdjąć garnek z palnika.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z dodatkowym kleksem śmietany na talerzu oraz świeżym pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Zupa gołąbkowa z ryżem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y