Zupa gołąbkowa z ryżem

Zupa gołąbkowa jest pysznym daniem inspirowanym gołąbkami – z mięsem mielonym i ryżem. Z powodzeniem może zastąpić danie główne, ponieważ jest sycąca. Na pewno warto wypróbować zupę gołąbkową – zasmakuje entuzjastom gołąbków, choć nie tylko.

Zupa gołąbkowaZupa gołąbkowa
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 0,5 pora (tylko biała część)
  • 0,5 bulwy małego selera korzeniowego
  • 1 marchew
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/3 małej główki białej kapusty
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki cząbru, sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Przepis

  • Por, seler i marchew umyć oraz obrać. Pora i cebulę posiekać w drobną kostkę, a marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na dnie garnka rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić warzywa oraz mięso mielone.
  • Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć przez około 5 minut, aż mięso i warzywa się zrumienią.
  • W międzyczasie przepłukać ryż i posiekać drobno kapustę.
  • Po upływie tego czasu składniki zupy zalać bulionem, dodać resztę przypraw, kapustę i ryż.
  • Gotować do miękkości ryżu – w zależności od rodzaju może to zająć ok. 10-15 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować zupę.
  • Następnie w niewielkiej miseczce rozkłócić z gorącą zupą śmietanę i wlać ją do garnka. Nie doprowadzać do wrzenia – gdy zupa zacznie delikatnie bulgotać, zdjąć garnek z palnika.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z dodatkowym kleksem śmietany na talerzu oraz świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu