Zupa gołąbkowa z ryżem

Zupa gołąbkowa jest pysznym daniem inspirowanym gołąbkami – z mięsem mielonym i ryżem. Z powodzeniem może zastąpić danie główne, ponieważ jest sycąca. Na pewno warto wypróbować zupę gołąbkową – zasmakuje entuzjastom gołąbków, choć nie tylko.

Zupa gołąbkowaZupa gołąbkowa
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 0,5 pora (tylko biała część)
  • 0,5 bulwy małego selera korzeniowego
  • 1 marchew
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1/3 małej główki białej kapusty
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki cząbru, sól i pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Przepis

  • Por, seler i marchew umyć oraz obrać. Pora i cebulę posiekać w drobną kostkę, a marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na dnie garnka rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić warzywa oraz mięso mielone.
  • Doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć przez około 5 minut, aż mięso i warzywa się zrumienią.
  • W międzyczasie przepłukać ryż i posiekać drobno kapustę.
  • Po upływie tego czasu składniki zupy zalać bulionem, dodać resztę przypraw, kapustę i ryż.
  • Gotować do miękkości ryżu – w zależności od rodzaju może to zająć ok. 10-15 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować zupę.
  • Następnie w niewielkiej miseczce rozkłócić z gorącą zupą śmietanę i wlać ją do garnka. Nie doprowadzać do wrzenia – gdy zupa zacznie delikatnie bulgotać, zdjąć garnek z palnika.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z dodatkowym kleksem śmietany na talerzu oraz świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny