Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak

Tradycyjnie farsz do pierogów ruskich przygotowuje się z twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebulki. Do tego solidna szczypta pieprzu. Jednak na Lubelszczyźnie farsz wzbogaca się o jeszcze jeden składnik, który nadaje pierogom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Chodzi o... miętę. Możemy użyć zarówno świeżych listków mięty, jak i suszonych. Poniżej proponujemy wytrawną wersję pierogów z miętą, jednak w niektórych domach przygotowuje się je także na słodko (wtedy do farszu nie dodaje się ziemniaków ani cebulki).

Zrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smakZrób pierogi ruskie po lubelsku! Jeden nietypowy składnik odmieni ich smak
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na farsz do pierogów ruskich po lubelsku:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • pęczek świeżej mięty

Przepis

  • Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Zrób wgłębienie, wlej masło, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 15 minut.
  • Ugotowane ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciśnij przez praskę. Twaróg również przeciśnij. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor, przełóż ją do farszu. Miętę posiekaj i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na każdy krążek łyżką nakładaj porcje ciasta. Zlepiaj dokładnie brzegi, formując pierogi.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj pierogi do wody i gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości