Zrób ogniste jajka na święta. Tym smakiem zachwycą się nawet wybredni domownicy

Czasem odnoszę wrażenie, że co roku widzę to samo na wielkanocnym stole. Tym razem będzie inaczej i zaskoczę swoich gości wyjątkowymi jajkami, które nafaszeruję pewnym koreańskim przysmakiem.

Tak przygotowane jajka zauroczą twoich bliskichTak przygotowane jajka zauroczą twoich bliskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od pewnego czasu mam obsesję na punkcie kuchni koreańskiej, a już zwłaszcza upodobałam sobie kimchi. Sztuka robienia tej potrawy została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO i nic w tym dziwnego, bo to narodowe danie Koreańczyków i istotny element ich kulinarnej codzienności. Kimchi to po prostu fermentowane warzywa, najczęściej kapusta pekińska lub rzodkiew. Przyprawia się je ostrą pastą z chili, czosnkiem, imbirem, sosem rybnym i innymi dodatkami, dzięki czemu zyskują bogaty, pikantno-kwaśny aromat. Ich smak świetnie przełamuje tłustość i kremowość potraw — dlatego postanowiłam dodać kimchi do wielkanocnych jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Przepis na ostre jajka z kimchi

Podstawą przepisu jest kimchi — można je zrobić samemu, ale to zajmuje trochę czasu i energii, więc polecam kupić tę koreańską kiszonkę w sklepie z azjatycką żywnością albo w internecie. Do swojego farszu dodaję musztardę sarepską, ale fajnie się też sprawdzi chrzan. Gotowe jajka posyp szczypiorkiem, sezamem lub płatkami chili — wszystko zależy od twoich preferencji.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2–3 łyżki drobno posiekanego kimchi,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej lub delikatesowej),
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub soku z cytryny),
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek, sezam, płatki chili do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8–9 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej zimną wodą, ostudź i obierz.
  2. Przekrój jajka wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Przełóż żółtka do miski.
  3. Do żółtek dodaj majonez, musztardę i ocet jabłkowy. Dodaj drobno posiekane kimchi. Całość dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
  4. Przygotowany farsz przełóż łyżeczką do białek.
  5. Posyp jajka posiekanym szczypiorkiem, sezamem lub odrobiną płatków chili dla pikanterii.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć