Zrób ogniste jajka na święta. Tym smakiem zachwycą się nawet wybredni domownicy

Czasem odnoszę wrażenie, że co roku widzę to samo na wielkanocnym stole. Tym razem będzie inaczej i zaskoczę swoich gości wyjątkowymi jajkami, które nafaszeruję pewnym koreańskim przysmakiem.

Tak przygotowane jajka zauroczą twoich bliskichTak przygotowane jajka zauroczą twoich bliskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od pewnego czasu mam obsesję na punkcie kuchni koreańskiej, a już zwłaszcza upodobałam sobie kimchi. Sztuka robienia tej potrawy została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO i nic w tym dziwnego, bo to narodowe danie Koreańczyków i istotny element ich kulinarnej codzienności. Kimchi to po prostu fermentowane warzywa, najczęściej kapusta pekińska lub rzodkiew. Przyprawia się je ostrą pastą z chili, czosnkiem, imbirem, sosem rybnym i innymi dodatkami, dzięki czemu zyskują bogaty, pikantno-kwaśny aromat. Ich smak świetnie przełamuje tłustość i kremowość potraw — dlatego postanowiłam dodać kimchi do wielkanocnych jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Przepis na ostre jajka z kimchi

Podstawą przepisu jest kimchi — można je zrobić samemu, ale to zajmuje trochę czasu i energii, więc polecam kupić tę koreańską kiszonkę w sklepie z azjatycką żywnością albo w internecie. Do swojego farszu dodaję musztardę sarepską, ale fajnie się też sprawdzi chrzan. Gotowe jajka posyp szczypiorkiem, sezamem lub płatkami chili — wszystko zależy od twoich preferencji.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2–3 łyżki drobno posiekanego kimchi,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej lub delikatesowej),
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub soku z cytryny),
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek, sezam, płatki chili do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8–9 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej zimną wodą, ostudź i obierz.
  2. Przekrój jajka wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Przełóż żółtka do miski.
  3. Do żółtek dodaj majonez, musztardę i ocet jabłkowy. Dodaj drobno posiekane kimchi. Całość dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
  4. Przygotowany farsz przełóż łyżeczką do białek.
  5. Posyp jajka posiekanym szczypiorkiem, sezamem lub odrobiną płatków chili dla pikanterii.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja