Zrób ogniste jajka na święta. Tym smakiem zachwycą się nawet wybredni domownicy

Czasem odnoszę wrażenie, że co roku widzę to samo na wielkanocnym stole. Tym razem będzie inaczej i zaskoczę swoich gości wyjątkowymi jajkami, które nafaszeruję pewnym koreańskim przysmakiem.

Tak przygotowane jajka zauroczą twoich bliskichTak przygotowane jajka zauroczą twoich bliskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od pewnego czasu mam obsesję na punkcie kuchni koreańskiej, a już zwłaszcza upodobałam sobie kimchi. Sztuka robienia tej potrawy została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO i nic w tym dziwnego, bo to narodowe danie Koreańczyków i istotny element ich kulinarnej codzienności. Kimchi to po prostu fermentowane warzywa, najczęściej kapusta pekińska lub rzodkiew. Przyprawia się je ostrą pastą z chili, czosnkiem, imbirem, sosem rybnym i innymi dodatkami, dzięki czemu zyskują bogaty, pikantno-kwaśny aromat. Ich smak świetnie przełamuje tłustość i kremowość potraw — dlatego postanowiłam dodać kimchi do wielkanocnych jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Przepis na ostre jajka z kimchi

Podstawą przepisu jest kimchi — można je zrobić samemu, ale to zajmuje trochę czasu i energii, więc polecam kupić tę koreańską kiszonkę w sklepie z azjatycką żywnością albo w internecie. Do swojego farszu dodaję musztardę sarepską, ale fajnie się też sprawdzi chrzan. Gotowe jajka posyp szczypiorkiem, sezamem lub płatkami chili — wszystko zależy od twoich preferencji.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2–3 łyżki drobno posiekanego kimchi,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej lub delikatesowej),
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub soku z cytryny),
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek, sezam, płatki chili do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8–9 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej zimną wodą, ostudź i obierz.
  2. Przekrój jajka wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Przełóż żółtka do miski.
  3. Do żółtek dodaj majonez, musztardę i ocet jabłkowy. Dodaj drobno posiekane kimchi. Całość dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
  4. Przygotowany farsz przełóż łyżeczką do białek.
  5. Posyp jajka posiekanym szczypiorkiem, sezamem lub odrobiną płatków chili dla pikanterii.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟