Trwa ładowanie...
d24fcoc
16-10-2014 16:28

Zrazy po polsku

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d24fcoc
Składniki
  • 400 g zrazówki
  • 3 kiszone ogórki pokrojone w plastry
  • pół słoiczka musztardy sarepskiej
  • 3 cebule pokrojone w plastry i uduszone na maśle
  • 10 plastrów boczku wcześniej lekko podsmażonego
  • 3 kromki chleba razowego żytniego
  • 100 g maki pszennej
  • 400 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 100 g suszonych śliwek, najlepiej polskich, pokrojonych w cienkie paseczki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
Przepis

1. Zrazówkę pokrój w plastry, ułóż pomiędzy dwoma kawałkami folii. Mięso dokładnie rozklep na cienkie płaty, oprósz przyprawą do mięs, posmaruj musztardą. Na mięso ułóż plaster boczku, plaster ogórka, odrobinę pokruszonego razowego chleba, pokrojone w paseczki suszone śliwki, podsmażoną cebulkę. Wszystko razem oprósz majerankiem i zroluj dokładnie, zawijając najpierw brzegi do środka. Mięso zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęło podczas duszenia.
2. Zrazy oprósz w mące i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
3. Obsmażone mięso zalej czerwonym winem. Wino gotuj, aż prawie zupełnie odparuje.
4. Roladki zalej pół litrem wody lub bulionu, dodaj przyprawy (ziele, liść laurowy i pieprz) oraz Bulionetkę do duszonych mięs. Całość gotuj powoli, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24fcoc
d24fcoc
d24fcoc
Więcej tematów
d24fcoc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj